Thibault Vial: Zárukou úspechu slovenských vín v zahraničí sú kvalita a autenticita
Slovensko sa v porovnaní s inými krajinami nedá považovať za veľmoc v oblasti výroby vína. Produkcia nepokrýva potreby objemu trhu. Vína máme nedostatok, no napriek tomu sa naše slovenské vína vyvážajú do celého sveta. A to najmä vďaka nadšencom, ktorí si naše vína zamilovali a rozhodli sa ich predstaviť zákazníkom aj vo svojich krajinách. Jedným z nich je aj francúzsky obchodník Thibault Vial, ktorý sa špecializuje na vína Strednej Európy.
Prečo ste sa rozhodli dovážať vína zo strednej Európy do Francúzska, svetovej vinárskej veľmoci?
V roku 2014 som žil v Bratislave a musím povedať že to bola skvelá
skúsenosť. Slovensko je krásna krajina, ktorá ma naozaj všetko čo treba. Počas
tohto roka som navštívil asi 50 českých, slovenských a maďarských vinárstiev a
ochutnal viac ako 1000 rôznych vín. Keď som sa vrátil do Francúzska, chcel som
si kúpiť pár fliaš od vinárov, ktorých vina som si zamiloval. Rýchlo som
zistil, že je to jednoducho nemožné. A vtedy sa zrodil nápad tieto vína do
Francúzska importovať.
Kto sú Vaši odberatelia?
Mojimi hlavnými zákazníkmi sú obchodníci s vínom, reštaurácie a
vínotéky. Pracujem prevažne s nezávislými obchodníkmi, z ktorých desiati
zastupujú najdôležitejšie regióny Francúzska. Tým pádom je aj distribúcia
jednoduchšia.
A z ktorých krajín strednej Európy dovážate vína do Francúzska?
Sústreďujem sa na vína zo Slovenska, Maďarska a Česka. Do
budúcnosti plánujem zahrnúť aj Poľsko a Grécko. Zaľúbil som sa do ich vín!
Môžete opísať špecifickosť slovenských vín z pohľadu Francúzov?
Je pomerne zložité odpovedať na túto otázku, pretože pre
Francúzov sú to úplne nové, doteraz neznáme vína. Ak vezmeme ako príklad
Maďarsko, väčšina Francúzov si dokáže vybaviť spojenie s Tokajom a odrodou
Furmint, keďže sa jedná o svetovo známy región. Na druhej strane ale musím
povedať, že pre Slovensko je niekedy výhodou byť v skupine menej známych
vinárskych krajín. Pre krajinu, ktorá podľa drvivej väčšiny Francúzov víno
nevyrába, býva prvý dojem po ochutnaní slovenských vín často veľmi pozitívny.
Môžeme slovenské vína porovnať s vínami niektorých francúzskych apelácií?
Slovenský Rizling rýnsky by som kľudne porovnal s alsaskými alebo
dokonca s dobre spravenými rizlingami z nemeckej oblasti Mosel. Keď
ochutnávame naslepo napríklad skvelé rizlingy z vinárstva Rariga, väčšine ľudí
napadne najskôr Nemecko, ale neskôr je možné vo víne rozoznať nuansy
Malokarpatskej vinárskej oblasti, presnejšie Modranského rajónu. Toto je len
jeden príklad z mnohých.
S ktorými slovenskými vinárstvami spolupracujete?
Z malokarpatskej oblasti sú to Malé Divy, Križanovič &
Prievozník, Fedor Malík & syn, Šimonovič, Rariga alebo Repa Winery. Potom
Slobodné vinárstvo, Magula, z južnoslovenskej oblasti Bott Frigyes, no a z
Tokaja Macík Winery a Tokaj&Co.
Rád by som dal do popredia
vinára Botta Frigyesa. Jeho skvelý Furmint a Pinot Noir bez problémov
konkurujú veľkým francúzskym vínam. Sú úžasné, doslova dýchajú terroirom.
Aké úspechy ste dosiahli so slovenskými vínami vo Francúzsku?
Podarilo sa mi napríklad dostať jedno víno aj do tzv. wine
box-u „Trois fois Vin“ - službu, ktorú si zákazník predplatí a každý mesiac mu
príde domov kartón s rôznym mixom vín. Jedná sa o prvý francúzsky vínny box
vytvorený Marie-Dominique Bradfordovou, držiteľkou diplomu WSET 4, ktorá si
vína vyberá veľmi starostlivo. Konkrétne si vybrala víno Fedora Malíka - Petit
Sahral 2018 - a musím povedať, že to bol to pre mňa naozaj veľký úspech. Za
menšie „víťazstvá“ poväzujem aj to, keď sa vína dostanú do michelinovských
reštaurácií v takých veľkých francúzskych metropolách ako napríklad Lyon.
Ako vnímate úspechy slovenských vín na medzinárodných vinárskych súťažiach?
Je pre Vás a Vašich zákazníkov dôležité, aby slovenské vína na týchto
súťažiach získavali čo najviac zlatých medailí?
Vinárom, s ktorými spolupracujem vždy opakujem, že na ich vínach
nechceme absolútne žiadne medaily. Je to najmä kvôli tomu, že medaily na
vínach, podľa mojich skúseností, vo Francúzsku „nepredávajú“. Zárukou úspechu
slovenských vín v zahraničí sú kvalita a autenticita. Osobne preferujem
hodnotenia od Parkera, Sucklinga, Robinsona, prípadne z Wine Advocate.
S akými prekážkami sa stretávate pri Vašom podnikaní?
Je to hlavne nedostatok informovanosti o týchto doposiaľ
relatívne málo známych vinárskych krajinách a taktiež skutočnosť, že Francúzi
nie sú príliš otvorení novým vínam. Občas zabúdam, že sme vo Francúzsku, kde
ma v prvom rade prednosť predaj francúzskych vín a až potom sa prihliada na
zvyšok Európy a sveta.
Aké sú Vaše plány do budúcnosti?
Pracujeme na rozvoji nášho
predaja tak, aby sme v horizonte do 10 rokov dosiahli hranicu 50 000 fliaš
ročne. Tiež máme v pláne otvoriť špeciálnu vínotéku s vínami zo Strednej a
Východnej Európy, a ak to bude fungovať, urobili by sme z nej franšízu.
Tiež máme v pláne zahrnúť do sortimentu aj krajiny ako Poľsko,
Grécko, Gruzínsko,... Možností je naozaj veľa. No a začiatkom septembra
otvárame v centre francúzskej metropoly Lyon gastronomickú reštauráciu a na
našej vínnej karte nebudú samozrejme chýbať ani slovenské vína.
Čo by ste chceli odkázať slovenským vinárom?
Zostaňte samými sebou a nič nemeňte. Ste považovaní za nováčikov
na trhu a mali by ste preto túto obrovskú príležitosť využiť! Nepoznáme vás,
takže nevieme, čo očakávať. Sústreďte sa na kvalitu, vdýchnite vašim vínam
špecifickosť a výnimočnosť vášho terroir-u a milovníci dobrého vína vám to
vrátia. Ceny vína zo Strednej Európy sa z roka na rok zvyšujú a slovenské vína
teda nie sú lacnejšie ako francúzske, ako by si mnohí mysleli. Naše dovozné
ceny sa v 95% prípadov nachádzajú v cenovom rozsahu francúzskych vín, takže
nám neostáva nič iné ako vsadiť na kartu kvality.
Thibault Vial - Spoluzakladateľ francúzskej firmy Eastern Wine, ktorá sa špecializuje na import vín zo strednej a východnej Európy. Žije medzi mestami Lyon, Cahors a Bordeaux. Jeho záľubou sú vína a liehoviny z celého sveta, kultúra viniča, tenis a aikido. Podľa vlastných slov miluje objavovanie nových vecí v tomto obrovskom svete!
foto: archív Thibault Vial
Pridajte komentár