Spoznávame víno 8: Fľašovanie vín
Práca vinára je celoročný a náročný proces. O tom ste sa na našich stránkach mali možnosť už niekoľkokrát presvedčiť. Ani v letných mesiacoch sa nekončí a okrem zelených prác vo vinohradoch sa musí vinárstvo pripraviť na novú "kampaň", teda zber a spracovanie hrozna ďalšieho ročníka. K tomuto procesu patrí aj fľašovanie vín, vďaka ktorému sa v nerezových nádobách či drevených sudoch uvoľní miesto pre nové vína.
Väčšie vinárstva majú k dispozícii vlastné fľašovacie linky:
Menší vinári si tiež radi vypomôžu technológiou, aby nemuseli fľašovať ručne, a objednávajú si tzv. mobilné fľašovacie linky. Ide v podstate o linku umiestnenú na prívese kamióna, ktorá sa pristaví k vinárskej pivnici.
Oba spôsoby fľašovania však majú rovnaký postup:
Tak NAZDRAVIE všetkých vinárov!
Väčšie vinárstva majú k dispozícii vlastné fľašovacie linky:
Fľašovacia linka vo vinárstve KARPATSKÁ PERLA |
Fľašovacia linka v Zámockom vinárstve |
Oba spôsoby fľašovania však majú rovnaký postup:
- Najskôr sa vydezinfikuje a nastaví fľašovacia linka.
- Víno na vstupe do linky prechádza finálnou filtráciou. O type filtrácie (jej tzv. ostrosti) rozhodne vinár.
- Na začiatok linky sa pokladajú prázdne fľaše. Tie sú následne priamo v linke vymyté, aby sa v nich nenachádzali žiadne nečistoty alebo baktérie, ktoré by mohli víno znehodnotiť.
- V ďalšej časti linky sa fľaše vysušia.
- Následne dochádza k ich naplneniu samotným vínom. Celý proces zachytáva toto video z vinárstva Korbaš:
- Po naplnení sú fľaše uzatvárané, napr. korkom alebo šróbovým uzáverom. V prípade uzatvorenia korkom je v ďalšej fáze pridaná ešte záklopka (vrchný, zväčša alumíniový obal fľaše).
- Potom sa fľaše umiestnia do tzv. klietok. Ako hovoria samotní vinári - "vína v nich čakajú, kým sa spamätajú", pretože pri fľašovaní dôjde k dočasnému narušeniu ich štruktúry. Tento proces trvá minimálne 3 - 4 týždne. To však ešte neznamená, že vína sú už určené na konzum. O ich ďalšom vyzrievaní vo fľaši rozhodne vinár na základe ním preferovaného štýlu výsledných vín.
- Poslednou fázou je etiketovanie, ktoré sa tiež môže robiť pomocou stroja - ako napríklad vo vinárstve REPA WINERY:
Tak NAZDRAVIE všetkých vinárov!
text, foto: Ivan Záleský
Pridajte komentár