Práca vinára je celoročný a náročný proces. O tom ste sa na našich stránkach mali možnosť už niekoľkokrát presvedčiť. Ani v letných mesiacoch sa nekončí a okrem zelených prác vo vinohradoch sa musí vinárstvo pripraviť na novú "kampaň", teda zber a spracovanie hrozna ďalšieho ročníka. K tomuto procesu patrí aj fľašovanie vín, vďaka ktorému sa v nerezových nádobách či drevených sudoch uvoľní miesto pre nové vína.

Väčšie vinárstva majú k dispozícii vlastné fľašovacie linky:

Fľašovacia linka vo vinárstve KARPATSKÁ PERLA


Fľašovacia linka v Zámockom vinárstve


Menší vinári si tiež radi vypomôžu technológiou, aby nemuseli fľašovať ručne, a objednávajú si tzv. mobilné fľašovacie linky. Ide v podstate o linku umiestnenú na prívese kamióna, ktorá sa pristaví k vinárskej pivnici.

Oba spôsoby fľašovania však majú rovnaký postup:

  1. Najskôr sa vydezinfikuje a nastaví fľašovacia linka. 
  2. Víno na vstupe do linky prechádza finálnou filtráciou. O type filtrácie (jej tzv. ostrosti) rozhodne vinár.
  3. Na začiatok linky sa pokladajú prázdne fľaše. Tie sú následne priamo v linke vymyté, aby sa v nich nenachádzali žiadne nečistoty alebo baktérie, ktoré by mohli víno znehodnotiť.
  4. V ďalšej časti linky sa fľaše vysušia.
  5. Následne dochádza k ich naplneniu samotným vínom. Celý proces zachytáva toto video z vinárstva Korbaš:


  6. Po naplnení sú fľaše uzatvárané, napr. korkom alebo šróbovým uzáverom. V prípade uzatvorenia korkom je v ďalšej fáze pridaná ešte záklopka (vrchný, zväčša alumíniový obal fľaše).
  7. Potom sa fľaše umiestnia do tzv. klietok. Ako hovoria samotní vinári - "vína v nich čakajú, kým sa spamätajú", pretože pri fľašovaní dôjde k dočasnému narušeniu ich štruktúry. Tento proces trvá minimálne 3 - 4 týždne. To však ešte neznamená, že vína sú už určené na konzum. O ich ďalšom vyzrievaní vo fľaši rozhodne vinár na základe ním preferovaného štýlu výsledných vín.
  8. Poslednou fázou je etiketovanie, ktoré sa tiež môže robiť pomocou stroja - ako napríklad vo vinárstve REPA WINERY:



Ako vidíte, už len samotný proces fľašovania je náročný. Keď si teda najbližšie otvoríte fľašu poctivého slovenského vínka, tak si spomeňte aj na to, koľko práce bolo nutnej, aby sa urodilo hrozno, aby sa z vinohradu dopravilo do vinárstva, aby z neho vzniklo víno a potom dostalo do fľaše, ktorú práve pijete.

Tak NAZDRAVIE všetkým vinárom!

text, foto: Ivan Záleský