Stinga nie je potrebné ani našim čitateľom zvlášť predstavovať. Slávny člen skupiny Police a ešte slávnejší sólista, ktorý dnes stále aktívne koncertuje a vydáva albumy. Avšak nielen to. Stal sa z neho majiteľ krásnej vily, záhrad, olivovníkov a viníc v Toskánsku. Áno, Sting je aj vinár.

Sting si spolu s manželkou Trudi zamilovali Toskánsko omnoho skôr, než sa rozhodli kúpiť vilu Il Palagio. Hľadali priestor, ktorý by im prirástol k srdcu, a tak v roku 1997 kúpili vilu a vinice, ktoré patrili talianskemu vojvodovi. Cieľom bolo oživiť tento priestor a vytvoriť rodinný dovolenkový dom.

Vila bola postavená v 16. storočí a vrchol svojej slávy mala už dávno za sebou. Spoločne s manželkou sa Sting pustil do rozsiahlej rekonštrukcie domu, okolitých piatich budov a aj do revitalizácie viníc. Vízia a investície, ktoré viedli k tomu, že vína spoločnosti Il Palagio získali medzinárodné ocenia, sa začali pozvaním odborníkov na pestovanie viniča.

Sting a Trudie našli spojenca v americkom konzultantovi pre biodynamické víno Alanovi Yorkovi. Ten vyznáva prístup „všetko začína v pôde“, rovnako ako otec Trudie - farmár. York presadil a zkultivoval 28 hektárov viniča, vybudoval zavlažovanie a dodal viniču všetko, čo potrebuje pre svoj rast. V roku 2004 pribudol ďalší vinohrad na rozlohe 37 hektárov. Podmienky pre vznik svetového vína nadobudli reálny rozmer.

Keď globálny konzultant pre víno Daniel O'Donnell prevzal vinice v roku 2013, prešiel z metódy mesačného cyklu na čisto organický spôsob pestovania a zdvojnásobil výnos.

Popri viniči nájdete v oblasti Il Palagia olivovníky, záhrady a aj úle so včelami. Sting, spoločne s Danielom O'Donnell-om, vinárom Paolom Caciorgna a manažérom Paolom Rossi pretvára úrodu do viacerých produktov - vína, olivového oleja, zeleniny a medu.

Časť vily a okolitých nehnuteľností sú dnes k dispozícii všetkým, ktorí túžia po oddychu, pokoji, výbornom jedle a vychutnávaní vína s výhľadnom na nádhernú krajinu Toskánska. Il Palagio je miestom, kde sa konajú svadby, oslavy a stretnutia s priateľmi. Sting tu nahral svoje sólové albumy a tu sa stretáva celá jeho rodina.

Sting nikdy nebral túto investíciu ako dočasnú hračku, venuje sa viniču a vínu s plnou vážnosťou, hoci prvý pohár vína vypil až keď mal 20 rokov. Dnes je Il Palagio sebestačná spoločnosť, jedálniček je zostavený z toho, čo prináša záhrada a chov zvierat a samozrejme víno je z vlastnej produkcie.

Stingova vila a vinice spadajú do oblasti Chianti, čo sa prejavuje aj v chuti jeho vín, v ktorých sa mieša šesť okúzľujúcich odrôd. Tri z vín nazval podľa svojich piesní - When we dance, Message in a Bottle a Sister Moon. Keď písal tieto piesne určite netušil, že raz budú tieto názvy niesť aj jeho vlastné vína, ktoré sú mimochodom dostupné pre bežného človeka.


text: Ivana Čopová 
zdroj/foto: il-palagio.com, sting.wine