Frankovka modrá je našou najpestovanejšou modrou odrodou. U nás sa pestuje na rozlohe asi 1800 ha. Najpestovanejšou modrou odrodou je aj v Maďarsku, kde sa vyskytuje na 8000 ha. V Rakúsku  je na druhom mieste s 3350 ha.

Slovo „Fränkisch“ sa vyskytovalo v záznamoch už od stredoveku a popisovalo skupinu odrôd, o ktorých sa hovorilo, že boli kvalitnejšie. Svätý Hildegard z Bingenu zaznamenal v 12. storočí, že vína zo skupiny odrôd Fränkisch boli silnejšie, zatiaľ čo Heunisch (v tomto čase to znamenal maďarský) – boli naproti tomu od prírody redšie.

FRANKOVKA MODRÁ
> Kríženec medzi Blauer Zimmettraube x Weißer Heunisch.
> Často sa používa na kríženie ďalších odrôd nielen v Rakúsku ale aj v zahraničí.. Je jedným z rodičov: Zweigelt, Blauburger, Roesler a Rathay.
> Synonymá: Blauer Limberger, Burgund Mare, Franconia, Frankovka Crna, Kekfrankos, Lemberger, Nagyburgundi, Oporto, Sura Lisicina.

Frankovka modrá  bola prvý krát spomenutá na medzinárodnej výstave vína vo Viedni v roku 1862. O tri roky neskôr bola oficiálne schválená ampelografickou komisiou v Colmare. V Nemecku bola prvý krát zapísaná ako Lemberger v roku 1877, v Maďarsku ako Kékfrankos v roku 1890. Na Slovensku bol názov Frankovka modrá oficiálne zaregistrovaný v roku 1941.

foto: Ivan Vrana -Terroir Rača


Ku každému dobrému  vínu sa viaže nejaká legenda, a ináč to nie je ani s Frankovkou. Tú z Rače pila už Mária Terézia. Začiatkom roka 1767 postihli viacerých členov cisárskej rodiny kiahne, medzi nimi i Máriu Teréziu. Po oslave svojich 50. narodenín sa cítila až tak zle, že prijala aj posledné pomazanie. Keď sa o tom dopočul račiansky farár Radochányi, poslal jej sud s Račianskou frankovkou. O pár týždňov na to sa Mária Terézia uzdravila. Následne cisárovná pozvala farára z Rače na cisársky dvor a darovala mu bohoslužobné rúcho vyšívané zlatom. Od tých čias si cisárovná  vždy želala mať Račiansku frankovku vo svojich pivniciach.

Na našu slovenskú Frankovku by sme mali byť patrične hrdí. Nájdete ju u nás v každej vinohradníckej oblasti. Každá z nich má svoj charakter a je iná. Inú Frankovku ochutnáte v Malokarpatskej oblasti, iné Frankovky sú z juhu Slovenska. Frankovke sa veľmi darí aj v okolí Levíc a sú odrazom tunajšieho terroir. Nedá sa zahanbiť ani Východoslovenská vinohradnícka oblasť.

„S Frankovkou sa narobíte. Má hrubšiu šupku a preto neskôr dozrieva. Musíte však byť trpezliví, taníny musia byť zrelé. Niektorí vinári zakrývajú nezrelosť tanínov barikom – také víno však nemá žiadny archivačný potenciál. Frankovka odráža terroir, ak jej to dovolíme. To, čo ja hľadám vo víne je čistota, priezračnosť, finesa.“ - uviedol pri svojej návšteve Roland Velich, ktorý je autorom jedných z najkrajších rakúskych Frankoviek.

Okrem vyššie spomínaných krajín nájdeme Frankovku modrú aj v Slovinsku, Chorvátsku, Rumunsku, a Peru.

Ako vonia a chutí: Typickou pre túto neskoro dozrievajúcu odrodu sú tmavá čerešňa, ostružina, vianočné korenie, tmavá čokoláda, červená paprika.
Aké jedlo ku Frankovke: Pečené hovädzie či bravčové mäso, pečené teľacie mäso, restovaná teľacia pečeň, pečená hus, pečená kačka, šošovicová polievka s párkom.

Aspoň jeden názor na Frankovku z kruhov somelierov:

„Pre mňa odroda mnohých tvárí. Krásne dokáže zachytiť pôdu, na ktorej sa pestuje. Vie poskytnúť ľahké, ovocné, decentné korenisté vína s jemným pŕhlením na jazyku, ale zároveň aj opulentné, mohutné vina s neskutočnou koncentráciou a archivačným potenciálom. Preferujem skôr Frankovky, ktoré vyzrievali vo veľkých sudoch, namiesto barikovych sudov, nakoľko pre mňa je táto odroda príťažlivá vo svojom prirodzenom „terroir šate“ a príliš dominantné čokoládovo-kávové tóny prekrývajú jej atraktívny ovocný charakter. Frankovky z vulkanickeho podložia z Čajkova, či z kamenisto-piesčitej pody z Rače poskytujú unikátne minerálne vína, šťavnato-ovocné s dlhou dochuťou.“ - Kristína Kováčiková, somelierka spoločnosti BWD s.r.o.

text: Beáta Vlnková, prezidentka Asociácie somelierov SR