Header Ads

Prírodovedno-degustačná vychádzka po račianskych vinohradoch

Občianske združenie Terroir Rača vás pozýva na prírodovedno-degustačnú vychádzku po račianskych vinohradoch.

Termín: 8. februára 2020 (sobota) o 14:00 hod.
Miesto stretnutia: parkovisko pred Nemeckým kultúrnym domom v Rači, Barónka 3

Väčšina Bratislavčanov si poľahky predstaví panorámu vinohradov v Rači. Tiahnu sa od električkového depa a Peknej cesty, ponad Meoptu, jeden kostol, druhý kostol, amfiteáter a ďalej cez Komisárky až po Vajnorskú dolinu. V dĺžke pár kilometrov vybiehajú od juhovýchodu z roviny do Malokarpastkých vŕškov vinohrady, ktoré, hoci majú prívlastok Račianske, sú skladbou hornín, pôd, mikroklímou a polohou až prekvapujúco pestré. Čo Račiansky hon, to rozdielnosť pôd, podložia, slnečného svitu, teploty. A túto rozmanitosť prírodného prostredia umocňuje svojský prístup vinohradníkov a vinárov k tvorbe vína – produktu, ktorý sa tak stáva odtlačkom pôdy a práce vinára. Básnicky povedané, matkou vína je jeho odroda, otcom terroir a jeho osudom vinár v kombinácií s počasím.

Počas vychádzky sa zoznamujete s vybranými honmi Račianskeho vinohradníckeho rajónu, dozviete sa o histórií vinohradníctva a vinárstva v Rači, a tiež o namáhavom ročnom kolobehu prác, ktoré musia miestny hospodári urobiť, aby dopestovali zdravé a kvalitné hrozno.

Počas zastávok sa hovorí o konkrétnej odrode, ktorá sa v danej vinici pestuje, kto sa o ňu stará a v prípade záujmu, je možné ochutnať konečný produkt – víno. Takto zistíte, čo Račianskemu vínu dáva na jednej strane konkrétny vinohrad, ale aj konkrétny vinár. Ten totiž zohráva veľkú úlohu a hlavne jeho poznatky, ako sa v danej lokalite správa daná odroda raz v suchých a horúcich, inokedy v daždivých a chladných ročníkoch, a tiež akú použije technológiu. Či ňou vlastnosti typické pre tento hon udrží, potlačí alebo zvýrazní.

Pri ochutnávke sa zameriava tak na prírodné, ako aj na ľudské prostredie zrodu vína. Ako víno, ktoré ochutnávate, formovala pôda a podložie, a ako jednotliví vinohradníci a vinári. Kto dokáže najlepšie držať ruku na tepe svojej vinice, uchopiť ducha vinohradu a dostať ho do suda s vínom. Vďaka rôznym vlastnostiam jednotlivých vín zistíte, že to vôbec nie jednoduché. Je to veľký kumšt. Počas vychádzok sa tak môžete presvedčiť, že víno z toho istého kusu zeme, napriek istému základnému rysu, vždy chutí inak. Ide totiž o Račianske personifikované vína.

Zoberte aj deti, dostanú hroznový mušt.

Rezervácie: 0918 984 921



Používa službu Blogger.