Francúzskeho herca, komika, režiséra a dnes významného vinára, si budú pamätať najmä tí z nás, ktorých rok narodenia bol okolo roku 1970. Určite si spomeniete aspoň na pár jeho filmov ako Veľký blondín s čiernou topánkou, Som nesmelý, ale liečim sa, či Návrat veľkého blondína. Jeho gagy a vtipy bavia divákov do dnešného dňa. V roku 2006 dostal ocenenie čestný Cesar za celoživotnú prácu. A toto nie je jediného jeho ocenie.

Na polostrove Sv. Martin, v oblasti Languedoc a Corbieres nájdeme mnoho vinárstiev, avšak jedno z nich vlastní už spomínaný komik a herec Pierre Richard. Obhospodaruje 20 hektárov viníc, ktoré sú zaradené do kategórie AOC a výnosy nepresahujú 30 l na hektár. Jeho produkcia je 80 000 fliaš ročne. 

Do panstva Evêque pri Stredozemnom mori sa zamiloval v roku 1986 a ihneď začal s renováciou viníc. Sám hovorí, že „vinice sú ako rozmarné mladé dámy, ktorú chcú raz to a potom ono, chcú dážď, ale nie veľa, chcú slnko, ale nie príliš...“. Jeho práca a úsilie mu priniesli úspech už v počiatkoch. Hneď prvá produkcia mu priniesla pochvaly. Pierre Richard vytvoril vlastnú značku regionálnych červených vín Mon Rouge Pif, ktorá zožala mnoho domácich aj zahraničných ocenení.

Zber prebieha výhradne ručne, hrozno spracováva tradičným spôsobom a dozrieva v dubových sudoch vlastnej výroby, čo robí z jeho vinárstva typického predstaviteľa tohto regiónu. Venuje sa viacerým odrodám, nájdeme u neho Grenache, Syrah, Mourvèdre, Carignan, Cinsault, Grenache blanc či Bourboulenc. Jeho vína sú dostupné pre každého, kto má záujem ochutnať víno vypracované s láskou. Miluje červené vína a jeho Mon Rouge Pif si môžete objednať aj k nedeľném obedu.

A malá zaujímavosť na koniec. Koncom leta navštívil Pierre Richard Pražský pavilón vín a prezentoval svoje vína. Vyjaril sa, že je to jedno z jeho posledných verejných vystúpení, pretože vo veku 85 rokov by rád odovzdal vinárstvo svojmu synovi a venoval sa len vychutnávaniu vína.


text: Ivan Čopová
foto: vinspierrerichard.com | facebook.com/chateau.beleveque