Tento rok si skutočne chladné jesenné počasie dalo poriadne načas. Dnes už však jeseň stromy zahalila do krásnych farieb a nás do kabátov a šálov. K tomuto obdobiu okrem zbierania gaštanov a jesenných chrípok patrí aj jedna oveľa príjemnejšia tradícia. Je typická najmä pre Malokarpatskú oblasť. Ide samozrejme o husacinu a husacie hody. Túto tradíciu dodržiavame už po celé generácie a patrí medzi najobľúbenejšie radosti jesene, kedy sú stredobodom našej pozornosti pečená husacina, husacia pečienka, lokše, červená kapusta a samozrejme skvelé víno.

Už dávno v minulosti naši prapredkovia husi tradične konzumovali na Martina. Pramene hovoria dokonca o svätomartinských husiach, takže hodové slávnosti na Sv. Martina boli počiatkom tejto tradície. Jedna povesť hovorí, že Svätý Martin Tourský sa medzi husami v mladosti skrýval, keď jeho rímsky otec poslal vojakov, aby ho našli a priviedli späť do tábora. No a ony ho svojím gáganím vyzradili, a tak Svätý Martin neušiel otcovmu hnevu a putoval do väzenia. Tento čin nenechali dedinčania bez pomsty a husi sa tak ocitli na pekáči. Iná povesť hovorí, že neposedné húsky neustále rušili Svätého Martina pri kázni, a preto trpia na pekáči.

Vráťme sa však k hodom, k pečenej husacine a k vínu. Víno chuťovo pozdvihne a doplní jednotlivé chody. Aby bol výber vín naozaj správny, ponúkame vám odporúčania someliera Miroslava Jajcaya:

  • Tradičným predjedlom pri husacích hodoch je obľúbená husacia pečienka. Má tradične sladkastú chuť, a preto je vhodné ju doplniť sviežim sladkým vínom s vysokým obsahom zvyškového cukru a primeraným obsahom kyseliniek. Vhodné sú napríklad ľadové vína, ktoré sa s chuťou husacej pečienky výborne dopĺňajú.
  • K hlavnému jedlu v podobe dochrumkava upečenej husi sa hodia biele i červené vínka. V modernej gastronómii už dávno neplatí pravidlo, že k svetlému mäsu patrí výhradne víno biele a k tmavému zase červené. Víno sa musí zladiť s celým jedlom a predovšetkým s vašou chuťou. Ak preferujete biele vína, potom k pečenej husi určite oceníte svieži Rizling rýnsky. Môže byť suchý alebo polosuchý – najmä ak si ako prílohu vyberiete dusenú kapustu, ktorá má tiež trochu sladkastú chuť. Ak však dávate prednosť vínam červeným, odporúčame napríklad vína z odrody Rulandské modré (Pinot Noir), ktoré sa k pečenej husi tiež výborne hodia.

Veríme, že patríte medzi tých, ktorí túto gastronomickú tradíciu dodržiavate a aj tento rok si pochutnáte na skvelej husacine a na výbornom víne. Prajeme dobrú chuť.


TIP na husacie hody >>