Nie je nad skvelú chvíľu strávenú s priateľmi alebo v rodinnom kruhu pri dobrom jedle a pohári výborného vína. Kvalitné víno je nápoj, ktorý potrebuje správnu teplotu, aby skutočne vynikol a odhalil všetky svoje krásy.

Ak ste milovníkom vína, alebo vnímate víno aj ako investičnú položku, je správne skladovanie ešte dôležitejšie. Nevhodné podmienky môžu víno znehodnotiť.

Bežná chladnička na potraviny nie je pre víno tou najsprávnejšou voľbou. Účelom chladničky je udržať potraviny čerstvé a zabrániť nežiaducim procesom ich kazenia sa. Preto je úlohou chladničky konštatne udržiavať nastavenú teplotu v celom priestore chladničky – v priemere okolo 4 - 6 °C. To však nie je teplota vhodná pre správne uskladnenie vín.

Len v rýchlosti si pripomeňme, aká teplota je vhodná pre aký druh vína:

  • Biele ľahšie vína ... 8 °C,
  • Biele plné vína ... 10 °C,
  • Staršie, vyzretejšie biele vína ... 12 °C,
  • Ľahšie červené vína ... 14 - 15 °C,
  • Plnšie červené vína ... 15 - 16 °C,
  • Staršie, vyzretejšie červené vína ... 18 °C,
  • Ružové vína ... 7 - 11 °C,
  • Sekty ... do 7 °C,
  • Vyzretejšie či ročníkové ... do 10 °C.

Nižšie teploty víno podchladia. Nerozvinie sa jeho vôňa a chuť. Pri vyššej teplote sa môže zasa príliš zvýrazniť alkohol a víno až páli na jazyku. Teploty nad 20 °C dokonca víno poškodzujú a urýchľujú jeho starnutie. Vínam nesvedčia ani veľké teplotné rozdiely. Ide zima a víno kúpené v obchode sa cestou domov natoľko podchladí, že ak ho hneď otvoríte, tak mu spôsobíte teplotný šok, následkom ktorého môže stratiť svoje aromatické i chuťové charakteristiky. Nezabúdajme, že aj preprava je pre víno náročná, pretože tento ušľachtilý nápoj je citlivý na natriasanie. Doprajte teda kúpenému vínu aspoň deň odpočinku v správnej teplote.

Ak však chcete mať doma viac fliaš vín alebo už máte doma malú zbierku vín, tak pre zachovanie jej kvality je potrebné správne skladovanie. Okrem teploty je dôležitá aj vlhkosť a poloha fľaše, pretože všetky tieto faktory majú vplyv na kvalitu a dozrievanie vína.

Dnes sú na trhu riešenia, ktoré umožňujú správne skladovane vína hoci aj vo vašej obývačke. Domáce vinotéky existujú v mnohých variantoch, rôznych typov, rozmerov či dizajnových prevedení. Tieto zariadenia poskytujú  optimálne podmienky na skladovanie a archiváciu vína. 

Nastaviteľnosť teploty a viaczónové chladenie zabezpečí, že víno bude mať vhodné teplotné podmienky a neutrpí tepelné šoky. Je tiež dôležité, aby fľaše vína zostávali v horizontálnej polohe - aby zostával korok stále v kontakte s vínom. Tak sa zabráni jeho vysychaniu, zmenšovaniu a nechcenému prísunu vzduchu. Tomuto napomáha aj optimálna vlhkosť vo vnútri vinotéky. A v neposlednom rade je víno chránené aj pre UV žiarením, ktoré ho poškodzuje.

Na trhu nájdete mnohé značky a aj viaceré cenové úrovne vinoték, naozaj si vyberiete presne podľa vašich potrieb a možností. Francúzska značka Cavist ponúka veľmi praktické a aj rozmerovo menšie vinotéky vhodné do bežnej domácnosti. Jednoducho, Francúzi rozumejú vínam.

Kvalitné víno je skvost, ktoré sa nám za správne skladovanie odmení  svojou nezameniteľnou chuťou, vôňou a farbou.

text: Ivan Čopová
foto: Pixabay | Cavist.sk