Header Ads

Majstrovstvá somelierov opäť vyhral Kamil Prokeš

Moravský someliér Kamil Prokeš si na tohtoročných Majstrovstvách somelierov Slovenska zopakoval svoje víťazstvo z roku 2017. A nielen to. V oboch rokoch sa mu podarilo získať "double", teda majstrovský titul v Čechách aj na Slovensku. Okrem neho sa do finále majstrovstiev prebojovala aj jeho kolegyňa - Libuše Vrbová, ktorá skončila na 2. mieste. Najlepšou slovenskou somelierkou majstrovstiev sa s tretím miestom stala Patrícia Bačová.


28. októbra 2019 sa totiž v bratislavskom hoteli Devín opäť konali Majstrovstvá somelierov Slovenska. Pripravili ich Asociácia somelierov SR v spolupráci s generálnym partnerom majstrovstiev – spoločnosťou WINE LOVERS CLUB s.r.o.

Celkovo sa do súťaže zapojilo 19 somelierov zo Slovenska a Českej republiky:
  • Miriama Havettová (SR / Albrecht Services s.r.o.)
  • Erik Dorušinec (SR / GLOBO restaurant and wine bar)
  • Jozef Milčík (SR / VÍNOMIL.SK)
  • David Hetteš (SR / Reštaurácia FORHAUS)
  • Michal Kadlec (ČR / OSVČ - Hostinec u Vlachů)
  • Matouš Forman (ČR / CALIFORNIANWINES:EU)
  • Adéla Štulířová (ČR / VINOGRAF)
  • Lukáš Záleský (SR / Šimák Zámok Peinok)
  • Lucia Boďová (SR / študentka odboru somelier)
  • Peter Minárik, Ing. (SR / Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska)
  • Tamara Farkašová (SR / SOŠ Hotelových služieb a obchodu)
  • Patrícia Bačová (SR / Vínimka s.r.o.)
  • Lukáš Krnáč (SR / Zámocký Hotel***GALICIA NUEVA)
  • Tomáš Čížek (ČR / Vinářství Málek Valtice, s.r.o.)
  • Martin Pristaš (SR / Hotel Elizabeth)
  • Róbert Nagy (SR / WINE LOVERS CLUB s.r.o.)
  • Libuše Vrbová (ČR / Vinařství u Vrbů)
  • Kamil Prokeš (ČR / Kamil Prokeš Vinařství)
  • Kristína Kupcová (SR / GLOBO restaurant and wine bar)


Odbornú porotu tvorili:
  • Beáta Vlnková - predseda poroty, prezidentka ASSR
  • Roman Milata - General manager WINE LOVERS CLUB s.r.o.
  • Miroslav Jajcay - člen prezídia ASSR
  • Róbert Páleník - člen prezídia ASSR
  • Dominik Baránek - člen prezídia ASSR
  • Ing. Vladimír Mrva - spolumajiteľ VÍNO MRVA & STANKO, a.s.
  • Tomáš Vyšvader - somelier, Wineexpert s.r.o.
  • Ing. Peter Kecskés - technický riaditeľ
Súčasťou poroty bol aj viceprezident ASI (Association de la Sommellerie Internationale) pre Európu a prezident belgickej asociácie somelierov - William Wouters.


Na somelierov čakali tradičné i nové disciplíny:
  • Písomný test (zameraný predovšetkým na oblasť Slovenska a Južnej Ameriky),
  • Senzorika "slepých vzoriek" - určenie odrôd 4 bielych vín, senzorický popis 2 červených vín a určenie ovocia, z ktorého pochádzajú 3 vybrané destiláty,
  • Dekantácia červeného vína.
Najlepšie ich zvládli a do semifinále postúpili 6 súťažiaci (na fotke zľava):
  • Matouš Forman
  • Róbert Nagy
  • Libuše Vrbová
  • Patrícia Bačová
  • Erik Dorušinec
  • Kamil Prokeš


Na semifinalistov potom čakala náročná úloha - ponúknuť, resp. presvedčiť firemných zákazníkov, teda porotu, aby si vybrali vopred určené víno. Išlo o objem 2500 fliaš a okrem predaja sa museli somelieri dopracovať aj k správnej cenotvorbe vína.

Po spočítaní všetkých dosiahnutých bodov sa vo finále ocitla už v úvode spomínaná trojica. Záverečné disciplíny musela zvládnuť nielen pred odbornou porotou, ale už aj za prítomnosti verejnosti, ktorej bravúrne okomentoval priebeh finále známy moravský somelier Libor Nazarčuk. Každý z finalistov samostatne určoval predložené jedlo a odporúčal k nemu vhodnú kombináciu vína, následne robil servis zákazníkom (dekantáciu červeného vína, prípravu a servis miešaného nápoja), či degustoval a popisoval anonymné vzorky nápojov (2 vína a 3 destiláty). Na záver mali súťažiaci ešte za úlohu rovnomerné rozliatie magnum fľaše (1,5 l) šumivého vína do 18 pohárov.


text a foto: Ivan Záleský

Fotoreportáž zo súťaže >>


Používa službu Blogger.