Svadba je veľkou udalosťou nielen v živote mladých ľudí, ale aj ich rodiny, priateľov a známych. Sme tak nejako navyknutí na to, že na takejto akcii sa chce každý dobre zabaviť, užiť si výborné jedlo, pitie a spoločnosť priateľov. Organizácia takejto významnej udalosti je vždy plná dôležitých rozhodnutí, výberov, občas kompromisov a zmien.

Je potrebné zariadiť miestnosť, fotografa, hudbu, výzdobu, pozvánky, zasadací poriadok, odvoz,  jedlo, nealko pitie, alkoholické nápoje, program, šaty, kaderníka... a stačí. Je nám jasné, že akákoľvek pomoc, či uľahčene výberu, je vítaná a to najmä pre tých, ktorí si organizujú svadbu sami.

Veľa pozornosti sa venuje výberu jedla a dúfam, že stále viac a viac pozornosti sa bude venovať aj výberu dobrého vína. Výber vína na svadbu často závisí od toho, či budúci novomanželia majú radi víno a niečo o ňom vedia. V každom prípade je veľmi dobrým nápadom obrátiť sa na odborníka –  someliera.

Ideálnou situáciou je, keď sa rozhodnú vhodne skombinovať víno i s jedlom, a nie len tak položiť na stôl víno so svadobnou etiketou.

Pri výbere vína odporúčam pridŕžať sa niektorých základných pravidiel:

  • Aperitív je mimoriadne dôležitý. Naladí vašich hostí, zahasí smäd a pripraví ich na ďalšie skvelé vína a jedlá. Určite by som odporúčala kalich dobre vychladeného šumivého vína – a tu by som aj dvakrát zopakovala – dobre vychladeného. Nie je nič horšie ako teplé vyprchané šumivé víno naliate do kalichov dávno pred začiatkom.
  • Sezónnosť hrá rolu nielen pri výbere jedál, ale aj pri výbere vína. V lete treba určite pripraviť viac bielych a ružových vín, samozrejme správnej teploty.
  • Na Slovensku je produkcia bielych vín k červeným asi 3:1, a zvyčajne sa tak konzumujú aj na svadbách.
  • Snažíme sa primerane vypočítať spotrebu vína – určite musíme počítať minimálne s jednou fľašou vína na osobu, no ak vieme, že svadba potrvá dlhšie a naši hostia majú víno radi, množstvo zdvojnásobíme.
  • Pri výbere červeného vína sa vyhýbame vínam tzv. farbiarkam, čiže vínam s vysokým obsahom farbiva. Určite by som neodporúčala Alibernet, všetci vaši hostia budú mať po chvíli modré zuby a jazyky.
  • Vyberáme  vína ľahšie a s nižším obsahom alkoholu, chceme predsa aby sa hostia dobre cítili celý večer.
  • Aspoň v úvode, kedy sa podáva večera, snažíme sa o vhodnú kombinácia vína s jedlom.
  • Ak chceme širší výber vín, ideálne je podávať vína od ľahkých k ťažším, a zvyčajne od suchých k sladším.
  • Nezabúdajte na vhodné poháre na víno.
  • Ideálne je, ak vína nalieva personál a hostia si pri večeri nemusia chodiť nalievať víno sami.
  • Ak plánujete pre hostí vytlačiť menu, nezabudnite zakomponovať aj vína.
  • Na stoloch by mal byť vždy dostatok vody.

A ešte zopár rád ako snúbiť víno s jedlom:

  • Vína s vyšším obsahom kyselín sú zvyčajne univerzálnejšie a lepšie sa kombinujú s jedlom.
  • Vysoký obsah tanínov – sú to zvyčajne ťažšie vína, sa náročnejšie párujú s jedlom a nie sú vhodné na dlhý a náročný večer. Pre vína s vysokým obsahom alkoholu platí to isté.
  • Sladšie vína sú veľmi vhodné k slaným a tučným predjedlám (paštéty, husacia alebo kačacia pečeň a pod.), potom však musíme podávať sorbet alebo šumivé víno na premostenie k suchým vínam.
  • Sladké vína k dezertom musia byť vždy sladšie ako dezert.
  • Čím vyššia intenzita chute jedla, tým vyššia musí byť intenzita chute vína.
  • Vyvarujte sa príliš pikantných jedál – potom je už jedno aké víno podávate.
  • O vhodnosti vína k jedlu nerozhoduje farba mäsa, ale omáčka alebo spôsob ako je mäso pripravené. Napríklad kuracie mäso: šalát s kuracím mäsom sa krásne doplní so sviežim bielym vínom s vyšším obsahom kyselín, kura na smotane s bielym vínom, ktoré zrelo v bariku, kura na červenej paprike si bude pýtať ľahké červené víno.
  • Vhodné sú univerzálne biele odrody, ktoré pestujeme aj na Slovensku: Rizling rýnsky, Rizling vlašský, Sauvignon blanc, Veltlínske zelené, Pinot blanc, nebarikové Chardonnay.
  • Univerzálne modré odrody: Pinot Noir, Frankovka modrá.
  • Ružové vína si našťastie už našli cestu ku slovenským konzumentom – a to nielen k dámam. Suché ružové víno patrí medzi najuniverzálnejšie, veľmi ľahko kombinovateľné s rôznym jedlom, ľahké a vhodné na degustovanie po celý večer.
text: Beáta Vlnková - prezidentka Asociácie somelierov SR
foto: pixabay.com