Rulandské šedé zo Zámockého vinárstva v Pezinku si nezakladá len na primárnej ovocnej aromatike a chuti. Vďaka použitej technológie Sur lie, teda zreniu tohto vína 12 mesiacov na jemných kvasničných kaloch v 3000 litrovom sude, disponuje toto víno okrem arómy hrušky, marhule a medového plástu aj arómou biskvitu, lieskových orieškov a chlebovej kôrky.

V chuti cítiť vyššiu aciditu, ktorá spolu s využitím technológie Sur lie a vyšším, no dobre integrovaným alkoholom, predurčuje tomuto vínu dlhú životnú cestu. Telo je o niečo viac, ako len stredne plné, na jazyku opäť kôstkové ovocie a v dlhom závere chuti opäť náznak lieskových orechov.

Odporúčame toto delikátne víno podávať pri teplote 12 °C v tulipánovom pohári na biele víno v doprovode napríklad s bravčovým ragú podávaným s krémovou polentou a parmezánom, alebo s hovädzím mäsom s dubákovou krémovou omáčkou a grilovanou zeleninou.

text + foto: Lukáš Záleský, somelier