Header Ads


Slovenskí vinohradníci očakávajú jeden z najhorších rokov, najmä kvôli lacnému dovozu

Hoci zo všetkých strán počúvame pozitívne správy o zvyšujúcej sa kvalite slovenského vína a jeho úspechoch aj na medzinárodnom poli, nie všetko je ružové. Slovenskí vinári a vinohradníci bijú na poplach. Podľa mnohých sa Slovensko musí pripraviť na jeden z najhorších rokov za posledné desaťročia. Obávajú sa, že najmä nekalá konkurencia lacného vína s nejasným pôvodom môže pre niektorých vinohradníkov a vinárov znamenať koniec.


Lacné hrozno z dovozu tlačí výkupné ceny i slovenského hrozna pod hranicu výrobných nákladov. Navyše pestovateľov trápi sucho. Preto je pravdepodobné, že hrozno bude kvalitné, no bude ho menej.

Už v prvom polroku vinári a vinohradníci zaznamenali výrazný pokles v predaji slovenského vína. Podľa dostupných zdrojov sa však stále darí predaju lacných vín nízkej kvality, často s nejasným pôvodom. Navyše, veľkí výrobcovia vína avizujú výkupné ceny hrozna na úrovni 0,30 eur za kilogram, čo je až 30% pod nákladmi. Pre Slovensko to môže znamenať najkritickejší rok za posledných niekoľko desiatok rokov.

Slovenskí pestovatelia hrozna nedokážu reálne konkurovať producentom z južnejšie položených štátov, z ktorých sa na Slovensko dováža hrozno, ale aj víno vo veľkom. „Je tu vážne podozrenie na nekontrolovaný dovoz hrozna a vína v obrovských cisternách zo zahraničia, ktoré sa na Slovensku len plní do fliaš. Niektorí nepoctiví vinári ho predávajú ako slovenskú produkciu. Za etiketou sľubujúcou domáci pôvod sa skrýva dovezené hrozno či priamo cisternové víno z Maďarska, Talianska, Španielska alebo Moldavska. Signály z trhu sú také, že takéto praktiky z roka na rok pribúdajú. Tomu vážne nedokážeme konkurovať,“ - hovorí Miroslav Fondrk, predseda Cechu vinohradníkov a vinárov Slovenska.

Z geografického hľadiska v rámci pestovania hrozna sa Slovensko nachádza na severnom okraji. V starších viniciach sú preto priemerné hektárové výnosy na úrovni 7 ton na hektár a pri nových výsadbách je to na úrovni 12 ton. V teplých krajinách sú hektárové výnosy niekoľkonásobne vyššie, aj do 35 ton na hektár. Výnosnosť viníc má priamy vplyv na konečnú cenu vína. Slovenské vína sú zákonite drahšie ako tie, ktoré sú produkované v teplejších krajinách. 

Cech vinárov a vinohradníkov Slovenska navrhuje v prvom rade zmeniť nedokonalý systém evidencie a kontroly pôvodu vína, ktoré sa na Slovensko dováža.

„Napríklad v Českej republike vyriešili podobnú situáciu ráznymi kontrolami a exemplárnymi pokutami. Následne podobné praktiky s falšovaním domáceho vína prakticky vymizli. Pôvod vína sa dá pomerne jednoducho zistiť a sú na to prístroje, ktoré bežne používajú aj v spomínanej Českej republike či v Rakúsku,“ - dodáva Fondrk.

Používa službu Blogger.