Header Ads


Bordeaux odpovedá na klimatické zmeny povolením pre nové odrody

Vo svete sa stále častejšie hovorí o zmene klimatických podmienok. Táto problematika sa veľmi úzko dotýka aj  vinohradníctva. U tých odrôd, ktorým sa vo vinohradoch darilo po celé desaťročia, dnes zmenou klímy dochádza k ich prezrievaniu. Hrozno potom prirýchlo naberá cukor, na úkor kvality. Vína z prezretého hrozna majú alebo vysoký alkohol, alebo niektorí vinári umelo zastavia proces fermentácie a vyrobia červené vína polosuché, ba dokonca polosladké.


O tomto probléme diskutovali vinári v oblasti Bordeaux, kde sa tento problém dotýka najmä najpestovanejšej modrej odrody Merlot.

Na základe klimatických zmien bol prijatý návrh na povolenie pestovania nových odrôd v Bordeaux a Bordeaux Supérieur. Podľa vyhlásenia vinárskeho zväzu Syndicat prešiel proces kľúčovým vinárskym hlasovaním. Predpis povoľuje pestovanie 7 nových odrôd – štyri modré a tri biele.
  • Z modrých sú to odrody Touriga National, Marselan (kríženec Cabernet Sauvignon a Grenache), Castets a Arinanoa (kríženec odrôd Cabernet Sauvignon a Tannat). Touriga National sa pestuje v Portugalsku v oblasti Douro a aj v teplých podmienkach ponúka komplexné a elegantné vína.   
  • Z bielych odrôd ide o Alvarinho, Petit Manseng a Liliorila, ktorá vznikla v roku 1950 krížením odrôd Chardonnay a Baroque.


Národný apelačný úrad vo Francúzsku (INAO) musí dať ešte konečný súhlas s týmto plánom, ale je to potenciálne prelomový krok v boji proti účinkom klimatických zmien na oblasť vinárstva.
Nové odrody sú odolné voči mnohým chorobám, napríklad voči plesni sivej. Novozavádzané odrody by mali tvoriť len 10% konečného vína a iba 5% plochy vinohradu. V prípade konečného schválenia by sa nová výsadba mohla začať v sezóne 2020/2021.

Podľa mnohých by mal byť tento plán „výzvou na prebudenie“ pre širšie odvetvie v oblasti klimatických zmien. Bordeaux a Bordeaux Supérieur tvorí 55% vinohradníckej oblasti Bordeaux, pričom podľa odborového zväzu vyprodukuje 384 miliónov fliaš vína ročne.


text a foto: Denisa Šutáková
foto: Ivan Záleský


Používa službu Blogger.