PINOT MASTERS je nová jedinečná súťaž vín na Slovensku, ktorá sa špecializuje iba na vína vyrobené z "pinotových" odrôd - Pinot Blanc, Pinot Gris, Chardonnay a Pinot Noir. Organizuje ju Združenie limbašských vinohradníkov a vinárov, ktoré sa rozhodlo vyzdvihnúť zaujímavosť, rôznorodosť, ale najmä kvalitu vín vyrobených zo spomínaných odrôd viniča.

V premiérovom ročníku sa podarilo vyzbierať 196 vín zo Slovenska, Rakúska, Čiech a Maďarska. Vína boli hodnotené podľa najnáročnejších kritérií. V porovnaní s inými súťažami, kde na zlatú medailu stačí 88 bodov a na striebornú medailu 84 bodov, na súťaži PINOT MASTERS musí víno získať na zlatú medailu minimálne 90 bodov a na striebornú 85 bodov. Aj samotná odborná degustácia pod vedením Ing. Tibora Vitteka prebiehala na vysokej profesionálnej úrovni. Vína boli hodnotené v sériach po 5 vín, takže degustátori mali dostatok čašu na ich porovnanie a vyhodnotenie.

Podľa štatútu súťaže boli vína rozdelené do šiestich kategórií. Z každej kategórie postupovali dve najvyššie bodovo hodnotené vína do finálového rozstrelu o šampióna výstavy. Absolútny šampión Pinot Masters získal jedinečnú putovnú sklenenú trofej s námetom hrozna vytvorenú mladým a talentovaným umelcom Petrom Ďurišom.

Ceny súťaže PINOT MASTERS 2019 boli na základe hodnotenia odborných komisií udelené nasledovne:

  • Šampión PINOT MASTERS 2019 – víťaz finálového rozstrelu
    GOLGUZ - Chardonnay 2017, suché, výber z hrozna
  • Víťaz kategórie Pinot Blanc
    TAUBENSCHUSS - Weissburgunder Selection 2015, suché
  • Víťaz kategórie Pinot Gris
    Šimák Zámok Pezinok - Rulandské šedé sur lie 2017, suché, edícia Roman Janoušek
  • Víťaz kategórie Chardonnay
    BRIGANT vinárstvo - Chardonnay 2017, suché, výber z hrozna
  • Víťaz kategórie SWEET - vína so zvyškovým cukrom viac ako 45 g na liter
    Michal Sadloň – vinárstvo Chardonnay 2018 slamové, sladké
  • Víťaz kategórie Pinot Noir young – vína ročníkov 2017, 2018
    VINS winery - Rulandské modré 2017, suché, výber z hrozna
  • Víťaz kategórie Pinot Noir mature – vína ročníka 2016 a staršie
    SÝKORA FINE WINES - Pinot Noir 2016 limited edition, suché,  

Slávnostné vyhlásenie výsledkov a verejná degustácia prebiehala 25. mája 2019 v nádhernom prostredí terasy a záhrady zariadenia Gaudium v Limbachu. Počasie bolo priam ideálne na degustovanie a všetci prítomní ocenili nielen kvalitu vyzbieraných vín, ale aj pohodovú atmosféru podujatia. A okrem vín si návštevníci pochutnávali aj špecialitách na štýl "tapas" pripravených šéfkuchárom.

Vyhlásenie výsledkov moderoval známy moderátor Viktor Vincze. Víťazi okrem pamätného diplomu získali "double magnum" fľašu vína (3l) vína Pinot noir vytvoreného v limitovanej edícií limbašskými vinármi špeciálne pre príležitosť PINOT MASTERS 2019.

„Vydarený prvý ročník je výsledkom svedomitej prípravy organizátorov, ale aj záväzkom pre budúce ročníky. Už teraz máme množstvo nápadov ako posunúť kvalitu a úroveň PINOT MASTERS. Verím, že sme založili v Limbachu novú tradíciu a kultúra pitia kvalitných vín bude v našom regióne napredovať." - prezradil nám Andrej Martvoň, manažér výstavy PINOT MASTERS.

Kvalitu súťaže nám potvrdil aj Miroslav Jajcay, jeden z najlepších somelierov na Slovensku a jej priamy účastník a degustátor - "V prvom rade som veľmi rád, že sa na Slovensku uskutočnila takáto súťaž. A konkrétne v Limbachu, lebo tu práve vznikajú vynikajúce Pinot Noir-e a Pinot Blanc-y. Týmto odrodám sa všeobecne na Slovensku veľmi darí, a keď z nich dostanú dobrí vinári do rúk kvalitnú surovinu, tak z nej dokážu vytvoriť veľmi dobré vína. Mení sa nám síce klíma a máme teplejšie ročníky, no Pinoty nevyžadujú príliš vysoké teploty. Takže u týchto odrôd sa viac do popredia dostáva práca vo vinohrade a následne vo vínnej pivnici. Napríklad veľmi záleží na tom,  ako sa surovina na Pinot Noir spracuje, či má výsledné víno dostatočnú ovocnosť, či je elegantné, zamatové, harmonické, s jemnou trieslovinou, lebo vína z tejto odrody by nemali byť ťažké. A Pinot Noir-e na Slovensku majú potenciál na to, aby z nich boli svetové vína."