Header Ads


Slovenské vinárstvo čelí kríze: Hrozí nášmu vínu koniec?

Nie je žiadnym tajomstvom, že domácich pestovateľov hrozna a výrobcov vína až veľmi často likviduje lacné zahraničné víno, ktoré dokonca niektorí podnikatelia predávajú ako slovenské. V dôsledku tejto konkurencie môže byť Slovensko o pár rokov dokonca krajinou bez vlastných vinohradov.

Príčinou je nielen cenovo senzitívny trh a objem lacných vín z dovozu, ale aj neprimeraná administratívna záťaž a tiež nekalé praktiky v podobe predaja dovozového vína pod označením „slovenské“. Takéto víno má dokonca aj označenie štátneho kontrolného čísla (ŠKČ).


Dôsledky tohto kritického stavu vidno už dnes. Prepúšťanie zamestnancov vinárstiev, daňové straty štátu a postupné chátranie a zatváranie vinohradov, na obnovu ktorých by bolo už dnes treba viac ako 10 rokov. 

Kým v roku 1989 bolo na Slovensku podľa údajov Výskumného ústavu ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva až 38 000 hektárov vinohradov, dnes je to len 18 000 hektárov, pričom skutočne rodiacich vinohradov s muštovými odrodami viniča z toho tvorí len 9 000 hektárov. Z tejto výmery je možné vyrobiť približne 30 miliónov litrov vína. Paradoxom však je, že popri tomto poklese plôch vinohradov deklarovaná spotreba slovenského vína predstavuje 70 miliónov litrov.

Tisíce ľudí netuší, že ich niektorí predajcovia roky hrubo klamú a pod „slovenským“ vínom s nálepkou ŠKČ, alebo etiketou sľubujúcou domáci pôvod sa skrýva dovezené hrozno, či priamo cisternové víno z Maďarska, Talianska, Španielska či Moldavska.

„Vzniká dôvodné podozrenie, že niektorí nepoctiví vinári takto nielenže klamú spotrebiteľov, ale tiež ohrozujú slovenské vinohradníctvo a vinárstvo. V neposlednom rade pripravujú štát o nemalé prostriedky na daniach a DPH,“ - hovorí Martin Pomfy z novovznikajúceho Cechu vinohradníkov a vinárov Slovenska a upozorňuje aj na nedostatočnú kontrolu zo strany zodpovedných štátnych orgánov.


V susednej Českej republike vyriešili podobnú situáciu ráznymi kontrolami a exemplárnou pokutou jednému z najväčších predajcov vín, po ktorej sa podobné praktiky z trhu takmer vytratili. Česko taktiež prijalo nový zákon, kedy vína z dovozu musí obchodník držať vo vlastných colných skladoch počas 28 dní.

Podobné riešenia sú nutné aj pre záchranu slovenského vinárstva, ktorá je hlavnou misiou vznikajúceho Cechu vinohradníkov a vinárov Slovenska, ktorý k dnešnému dňu zastupuje zhruba 40  spoločností z odvetvia, pre ktoré je osud branže nielen existenčnou záležitosťou, ale tiež vecou istej vinárskej hrdosti.

Cech prezentoval svoje poslanie a popis stavu slovenského vinohradníctva a vinárstva 18. júna 2019 na tlačovej konferencii, ktorej téma znela "Slovenskí vinári v pasci zákulisných podvodov". Veríme, že kompetentné orgány začnú aj na jej základe ihneď konať, a že vám na našom portáli už čoskoro prinesieme aj pozitívne správy o náprave opísaných problémov.


Používa službu Blogger.