Aj tento rok boli medzinárodné vinárske súťaže v Paríži a Madride k slovenským vinárom veľmi štedré. Z 25. ročníka Vinalies Internationales Paris 2019 si odniesli celkovo 56 medailí, z toho 24 zlatých a 32 strieborných, a na 17. ročníku výstavy Bacchus Madrid 2019 dokonca 2 veľké zlaté, 18 zlatých a 10 strieborných.

Bacchus Madrid - súťažné hodnotenie sa odohráva v reprezentatívnych priestoroch Casino de Madrid


Tento fantastický úspech priamo sledovala a hodnotiteľsky sa ho aj zúčastnila enologička a ambasádorka slovenských vín – Edita Ďurčová. Spýtali sme sa jej preto na bezprostredné dojmy z týchto súťaží, ako aj na to, ako ich spoza hodnotiteľského stola osobne vníma.

Vieme o Vás, že sa oboch súťaží už dlhodobo aktívne zúčastňujete. Koľko ročníkov ste už ako degustátorka, resp. členka hodnotiacej komisie osobne zažili? 

Na Bacchuse Madrid hodnotím od roku 2012, od roku 2016 mám tú česť predsedať niektorej z 12-tich degustačných komisií. Členkou degustačnej jury na Vinalies Internationales v Paríži som od roku 2013.

Čím sú pre Vás tieto súťaže lákavé, resp. prečo sa ich každý rok zúčastňujete? A v čom sa obe líšia?

Obe súťaže patria podľa môjho názoru k svetovej špičke nielen kvalitou organizácie, súťažnými pravidlami, profesionalitou degustátorov, ale aj vysokou úrovňou súťažných vzoriek. Obe sa konajú pod vysokým patronátom OIV (Medzinárodnej organizácie pre vinič a víno) a VINOFED (Medzinárodnej federácie veľkých súťaží vín a destilátov), čo zaručuje ich transparentnosť a korektnosť.

V prípade Vinalies Internationales Paris 2019 išlo už o 25. ročník tejto súťaže a osobne ju hodnotím ako najprestížnejšiu a najprísnejšiu. Už len samotným výberom najkvalitnejších degustátorov (zvyčajne zo 45 - 50 krajín sveta), najmä z radov enológov. Ich výber je daný aj tým, že samotnú súťaž organizuje Únia enológov Francúzska, ako svoje vrcholné podujatie. Sú tu nastavené veľmi prísne kritériá na udeľovanie medailí, doplnené rigoróznym, analytickým hodnotením. Na druhej strane, ak víno zaujme, nie je problém udeliť mu vysokú známku. O všetkých vínach sa diskutuje, a to výlučne vo francúzštine, a ku každému sa vypracúva slovné hodnotenie.

Tento rok sme v Paríži zaznamenali početne najväčšiu účasť slovenských vinárov a vín zo všetkých medzinárodných súťaží. Zároveň treba podotknúť, že za posledných 7 rokov slovenské vína nielen zvyšovali svoje zastúpenie, ale prejavilo sa to aj výrazným rastom počtu bodov, ktoré sa premietli do zisku mnohých zlatých i strieborných medailí. Naše vína získali dvakrát najvyššie ocenenie – Trophée Vinalies (Šampióna kategórie) - v roku 2010 Rosé od Mrva & Stanko a v roku 2018 Tokajská esencia od Ostrožoviča.

Bacchus Madrid 2019 je súťažou, ktorú organizuje Únia degustátorov Španielska. Jej základným princípom je odlíšiť sa od iných medzinárodných súťaží tým, že vína spolu hodnotia uznávaní enológovia, špičkoví somelieri a obchodníci, a navyše sú do degustačných komisií každoročne prizývaní príslušníci elitného klubu Masters of Wine. Tento ročník bol 17.-tym v poradí. Išlo opäť o podujatie s komplexným pohľadom na víno ako produkt, ktorý má osloviť rôzne cieľové skupiny zákazníkov.

degustačná komisia Bacchus Madrid


Je to súťaž, ktorá sleduje najnovšie trendy a kde sa počas hodnotenia veľa hovorí, napr. aj o tom, k akému jedlu by sme dané víno podávali. A pridanou hodnotou pre degustátorov je aj to, že každý deň sa konajú masterclass - špecializované degustácie pod vedením prítomných Masters of Wine, na ktorých sa degustujú a komentujú mimoriadne, často ikonické vína.

Slovensko za posledné 3 – 4 roky je po domácom Španielsku druhou najpočetnejšou delegáciou vín. A aj tu naše vína dosiahli významné úspechy. Okrem množstva strieborných a zlatých medailí aj mimoriadne ocenenia - Gran Bacchus de Oro (Veľká zlatá medaila), ktoré sa udeľuje od 93 bodov (v rámci 100-bodovej stupnice) len výnimočným vínam. Od roku 2014 ho získali KARPATSKÁ PERLA (3x), Ostrožovič (2x), Víno Matyšák, Vins Winery a Vinum Nobile.

A ako by ste laikom vysvetlili rastúci počet medailí slovenských vín na nich? Čoho je to podľa Vás dôsledok?

Čiastočne je to tým, že na súťaže posielame veľa vín, takže šanca na zisk medaile je vyššia. Ale samozrejme, keby na medailu nemali, určite by ju nezískali. Myslím si teda, že kvalita našich vín je naozaj veľmi dobrá. Nečudujem sa, že ju oceňujú v anonymnej degustácii aj špičkoví medzinárodní hodnotitelia, ktorí často naše vína nikdy predtým nechutnali.

Takže Vaši kolegovia degustátori ešte nevedia rozpoznať slovenské vína, naše odrody, resp. štýl výroby našich vinárov?

Oni nie, ale ja zvyčajne áno 😊. Takže, ak je naše víno naozaj pekné, rada zaňho „lobujem“. Na druhej strane, často za mnou kolegovia z iných komisií chodia a komentujú, že mali v komisii naše vína a boli skvelé. To je veľké zadosťučinenie.

Niekedy na požiadanie organizátorov dostanem príležitosť kolegom naše vína predstaviť, hovoriť o našich odrodách, štýloch, a následne spolu tieto vína degustujeme.

Čo však pokladám za najdôležitejšie je fakt, že všetky tieto úspechy upriamujú pozornosť na Slovensko ako krajinu kvalitných a originálnych vín. Prispieva to teda k zvýšenému záujmu o slovenské vína doma aj v zahraničí.

Prezentácia vína Editio Vinifera Cuvée Devín a Pinot Theresian s kolegami z Portugalska a Španielska

text: Ivan Záleský
foto: Edita Ďurčová