Vraví sa, že koľko ľudí, toľko chutí. Niečo pravdy na tom bude, pretože keď dobre popátrate – či už medzi svojimi známymi, rodinou, priateľmi, alebo vo vlastnom jedálničku – určite natrafíte na kombinácie, ktoré znejú ostatným minimálne prekvapivo. Hranolky so zmrzlinou, chipsy s čokoládou, slané tyčinky s orieškovým krémom, syr s jablkom, figy so slaninou... Dalo by sa menovať oveľa viac. Aj svetoví šéfkuchári radi s chuťami experimentujú a pripravujú kombinácie, ktoré naše rozmaznané jazýčky prekvapia.

Ak sa navyše stretne kreatívny kuchár s dobrým somelierom či vinárom, ide o hotovú symfóniu chutí. Dôkazom toho sú napríklad podujatia ako Gurmánske variácie v bratislavskom hoteli Marrol’s, kde sa pravidelne stretávajú milovníci gastronómie, aby vyskúšali nové chute a nezvyčajné kombinácie, dokonale zladené s vínom vybraného vinárstva. A to v podobe profesionálne pripraveného menu.

No dokonale zladiť víno s jedlom sa dá často aj oveľa jednoduchšie. Kombináciu, na ktorú nedajú dopustiť mnohí odborníci, zvládnete pre vašu domácu párty pripraviť nepochybne aj sami. Novým módnym trendom vo svete chutí je totiž šampanské a k nemu jednoduché, ale kvalitné hranolky. 

Manažérka kvality značky Moët&Chandon Marie Christine Osselin dokonca tvrdí, že chrumkavé hranolky sú to najlepšie, čo si k poháriku šampanského môžete dať. Ich slaná chuť sa s bublinkami a kyslastou chuťou šampanského vína dokonale dopĺňa.

Tento názor potvrdzuje aj majiteľ prestížnej reštaurácie Sylvain v New Orleans Sean McCusker. Ten túto kombináciu vyskúšal na radu jedného zo svojich známych vinárov. Zrodila sa z toho taká závislosť, že jeho reštaurácia zaradila hranolky so šampanským ako predjedlo aj na svoj jedálny lístok. Za toto jednoduché jedlo zaplatíte v New Orleans 50 alebo 90 dolárov, podľa veľkosti porcie.

Všetci sa však zhodujú na tom, že by ste to nemali prekombinovať. Šampanskému svedčia kombinácie s jednoduchými jedlami. Preto sú v tomto prípade základom úspechu obyčajné osolené hranolky. Na korenisté verzie, či hranolky zasypané syrom radšej rýchlo zabudnite.


Nie je to však len slanosť hranoliek, ktorá robí túto kombináciu tak príťažlivou. Dôležitú úlohu zohráva aj tuk. Ray Isle, dlhoročný editor magazínu Food&Wine, tvrdí, že rovnako dobre by sa k šampusu hodili aj bravčové rebierka. No taká kombinácia by bola oveľa menej elegantná.


Neprehliadnite: 


A čo vy? Aká je vaša obľúbená kombinácia jedla a vína?