Na 12. ročníku vinárskej súťaže Prague Wine Trophy sa slovenským vínam znova darilo. Zo zahraničných vinárstiev totiž získali najviac medailí práve vína zo Slovenska - Karpatská perla (30 medailí), Martin Pomfy – Mavín (28 medailí) a Jozef Repa - repa winery (27 medailí).

(foto: Karpatská perla)


Celkovo sa súťaže zúčastnilo 1646 vín, o 3 % viac než v predchádzajúcom ročníku. Niektorú z medailí získalo 106 vinárstiev a dovozcov, čo je o 3 viacej než v minulom roku. Cenu Jindřicha Duška za rok 2018 pre najlepšie vinárstvo získalo s 87 medailami Zámecké vinařství Bzenec. Na druhom mieste skončilo s 85 medailami CHÂTEAU VALTICE - Vinné sklepy Valtice a na treťom mieste Vinařství Štěpán Maňák so 41 medailami. Najviac medailí z dovozcov získal Adveal (82 medailí), na druhom mieste FANDA group s 54 medailami a na treťom Alifea so 44 medailami.

Najlepším zahraničným vinárstvom prihláseným dovozcami sa stalo vinárstvo Les Grands Chais de France s 21 medailami (od dovozcu United Brands), nasledované vinárstvom Stellenrust so 17 medailami (od dovozcu FANDA group) a vinárstvom Grans Fassian s 11 medailami (od dovozcu OHMS).

Okrem toho Prague Wine Trophy udeľuje zúčastneným vinárstvam rating. Ten najvyšší "5-hviezdičkový" získalo v tomto ročníku 39 vinárstiev s priemerom troch najlepších vín 90 a viacej bodov. Zo slovenských vinárstiev to boli Martin Pomfy - Mavín (93,00), Karpatská perla (93,00), Slobodné vinárstvo (92,00), Jozef Repa - repa winery (91,00), VINHOR - Vinárstvo Horváth (90,67), Villa Víno Rača (90,33) a VINS WINERY (90,33).




Ako prebiehala minuloročná Prague Wine Trophy si môžete prečítať aj v tomto článku - rozhovore s Editou Ďurčovou, ambasádorkou slovenských vín a porotkyňou na tejto súťaži:
PRAGUE WINE TROPHY alebo Ako slovenskí vinári bodujú v Čechách >>


(foto: Edita Ďurčová)


Vyvrcholením súťaže je Festival Prague Wine Week, ktorého súčasťou bude aj podujatie venované slovenským vínam - Masterclass Slovensko - SILNÁ Sestava, ktorý sa uskutoční 29. januára 2019.




CELKOVÉ VÝSLEDKY: