Ak vás už omrzelo neustále zháňať ponožky a darčekové poukážky do sauny, skúste to tento rok s fľaštičkou nejakého dobrého vína. Je to univerzálny darček, ktorý pánov poteší, dámy neurazí. A navyše – je tak variabilný, čo sa štýlov aj cien týka, že vybrať dokážete za takmer každých okolností.

Pre neho: Silván zelený a červený patria dnes skôr k ojedinelým zjavom. Plná a jemne pikantná chuť s minerálnym záverom. Aj také je vínko Silvaner Granit od Repa Winery z malokarpatského regiónu. Pánov rozhodne neurazí a pokiaľ hľadáte niečo v tomto cenovom rozsahu, môžeme len odporučiť.

Pre ňu: Slamovo žltá farba s intenzívnym perlením. Intenzívna vôňa zrelých broskýň a marhúľ s tónmi zeleného korenia a lúčnych kvetov. Aj pre toto sa Prosecco Valdobbiadene Superiore Extra Dry DOCG z vinárstva Tenuta Santa Anna bude dámam páčiť. A vašu peňaženku nezruinuje.

Pre neho: Malokarpatské vínko z rodinného vinárstva Korbaš z Bernolákova určite poteší vždy. Pre túto cenovú kategóriu odporúčame nefiltrovaný Pinot Noir. Víno odporúčame dekantovať, prípadne nechať aspoň polhodinu pred konzumáciou otvorené vo fľaši, aby sa naplno rozvinula jeho aromatika a plná chuť.

Pre ňu:  Meno Romana Janouška možno vašej polovičke možno veľa nepovie, no je zárukou dobrého vína. Jeho ružové vínko Cabernet Savignon Rosé zo Zámocného vinárstva v Pezinku jej rozhodne chutiť bude.

Pre neho:  Rizling rýnsky je odroda, ktorej sa v našich končinách veľmi darí. Dôkazom je aj tento Rizling rýnsky zo Château Belá, ktorý môžete smelo podarovať pod vianočný stromček.

Pre ňu: Exkluzívny dizajn, krásna etiketa a veľmi príjemná cena. Ak vaša polovička obľubuje červené vínko, môžete to vyskúšať aj so Susumaniello Rosso – Masca del Tacco.

Pre neho: Hrozno pre toto vínko pochádza z veľmi starých vinohradov z oblasti San Marzano a Sava. Víno má intenzívnu rubínovú farbu a vonia po višňovom džeme, čučoriedkovom kompóte, tabaku a orientálnom korení. Balenie pôsobí veľmi robustne, a preto veríme, že sa pánom Primitivo di Manduriabude pod stromčekom dobre vynímať.

Pre ňu:  Dámy zase poteší sladučké ľadové vínko z vinárstva Karpatská perla. Veltlínske zelené - ľadové víno z ročníka 2015 je naozaj výnimočné, má plnú farbu a spája sa v ňom chuť a vôňa kandizovaného ovocia a karamelu.

Pre neho: Barolo Cannubi DOCG je víno, ktoré si bude vychutnávať veľmi dlho. Pije sa pomaly a treba si na neho počkať – tak pri výrobe, ako aj pri podávaní. V tejto fľaši darujete jedinečný kus talianskeho Piemontu.

Pre ňu: Dámam svedčia bublinky. A v tejto kategórii už môžete smelo siahnuť po pravom francúzskom „champagne“ – napríklad v podobe Louis Roederer Brut Premier Deluxe v elegantnom balení.

Pre neho: Amarone Valpolicella 2008 Classico z vinárstva Bertani pôsobí na prvý pohľad veľmi vintage. V tomto elegantnom balení sa skrýva víno, ktoré vyzrievalo 6 rokov. Je elegantné a veľmi vyvážené. "Špecialitka" nielen pre znalcov.

Pre ňu:  Romantický darček po všetkých stránkach. Ružové šampanské Louis Roederer Rosé v elegantnom balení aj s dvoma pohármi priam vyzýva k slávnostnému prípitku.

Pre neho: Elegantné víno z Toskánska, ktoré môže váš partner smelo uložiť do svojho archívu. Tzv. supertoskánec s názvom Solaia má totiž skvelý potenciál na vyzrievanie vo fľaši. No aj v prípade, že neodolá a rozhodne sa ho vyskúšať, nebude sklamaný. Rubínovo červená farba, vôňa kávy, čokolády, medu – aj to sa skrýva v tejto fľaši.

Pre ňu: Prestížne šampanské Louis Roederer ju očarí zlatožltou farbou s jemným dlhotrvajúcim perlením. A k tomu ešte pridajte intenzívnu vôňu citrusov, sušených marhúľ, pražených mandlí, vanilky, bielej čokolády a škorice. Víno ako stvorené pre vašu femme fatale.

Pre neho:  Ak sa chcete blysnúť niečím naozaj výnimočným siahnite napríklad po Maury 1929. Jeho farba je medová, so stále červenými odleskami, stredne intenzívna vôňa sušeného ovocia, medu, santalového dreva.

Pre ňu:  Ak chcete dámu ohúriť nielen kvalitou vína, ale aj veľkosťou, potom si vyberte napríklad 6 litrovú verziu champagneBrut Premier od Louis Roederer. Je to nielen kvalitné francúzske šampanské, ale aj balenie, ktoré rozhodne vystačí aj na väčšiu párty, či rodinnú oslavu. Napríklad aj tú vianočnú...

Na zdravie a šťastné a veselé!