Header Ads

Víťazom majstrovstiev somelierov sa stal trojnásobný šampión ČR

Asociácia somelierov Slovenskej republiky aj tento rok pripravila seniorske Majstrovstvá somelierov a náš portál KamZaVinom.sk (ako mediálny partner asociácie) bol opäť pri tom.

12. novembra 2018 v hoteli Devín v Bratislave sme si teda naživo pozreli výkony týchto 14-tich slovenských a českých somelierov:
  • Tomáš Zubčák (Pálenica Jelšovce),
  • Gabriel Kollár (The Taste Wine Bar&Restaurant),
  • Dagmar Kadlecová (freelancer),
  • Beáta Karasová (Zámocké vinárstvo),
  • Miriama Havettová (Hotel Albrecht),
  • Tomáš Vyšvader (WineExpert),
  • Lukáš Záleský (Pavúk Wine Restaurant),
  • Juraj Kordiak (J.E. Hubert),
  • Tomáš Čížek (Vinařství Málek),
  • Patrícia Bačová (Winebar Vínimka),
  • Kamil Prokeš (Kamil Prokeš Vinařství),
  • Libuše Vrbová (Vinařství - Penzion u Vrbů),
  • Jakub Přibyl (Wine&Degu winebar),
  • Michal Kadlec (Hostinec u Vlachů).

Porotcami súťaže boli Beáta Vlnková (prezidentka ASSR a zároveň predsedkyňa poroty), Miroslav Jajcay (viceprezident ASSR), Róbert Páleník (člen prezídia ASSR), David Winter (člen prezídia ASSR) a Peter Kecskés (technický riaditeľ súťaže).

Na úvod absolvovali somelieri náročný písomný test, nasledovalo senzorické hodnotenie vín a destilátov (popísanie arómy a chuti), ako aj už klasická disciplína - dekantácia červeného vína.


Do semifinále sa napokon prebojovali šiesti somelieri - Gabriel Kollár, Tomáš Vyšvader, Lukáš Záleský, Patrícia Bačová, Kamil Prokeš a Jakub Přibyl, na ktorých čakala ďalšia súťažná úloha - rozlíšenie troch červených vín. Sťažené to však mali tým, že ich mali identifikovať iba podľa vzhľadu a aromatiky.


Po tejto disciplíne sa napokon do celkového finále prebojovali Gabriel Kollár, Patrícia Bačová a Jakub Přibyl, ktorí museli podstúpiť ešte tri finálové úlohy - dekantáciu staršieho šumivého vína, popis neznámeho jedla a odporučenie k nemu vhodného vína, či senzorické ohodnotenie i uhádnutie troch vín a dvoch destilátov. V závere finále ešte museli somelieri rovnomerne rozliať "magnum" fľašu šumivého vína (1,5 litra) do pripravených pohárov.


Celkovým víťazom majstrovstiev sa nakoniec stal Jakub Přibyl, na druhom mieste skončil Gabriel Kollár a treťou bola Patrícia Bačová.

A víťaza sme samozrejme hneď aj krátko vyspovedali.

Vieme o Vás, že ste 3-násobným majstrom Českej republiky. Čo Vás priviedlo na slovenskú someliersku súťaž?

Priviedlo ma to, že budúci rok v marci ma čakajú Majstrovstvá sveta somelierov a na našich majstrovstvách už ako ich trojnásobný víťaz súťažiť nemôžem. A keďže pred majstrovstvami sveta nie je ani žiadna kvalifikácia, tak to bola pre mňa jedinečná možnosť si zasúťažiť, ako aj príležitosť opäť sa ukázať na "domácej" scéne. A tiež sa stretnúť s kolegami someliermi, s ktorými sa už dlhé roky poznám.

A ako hodnotíte samotné majstrovstvá?

Súťaž bola veľmi fajn, perfektne zorganizovaná. Písomný test bol zaujímavý, veľa otázok zo slovenskej vinárskej scény, ale aj širší záber na tú medzinárodnú. Finále bolo tiež skvele pripravené a disciplíny, ktoré sme absolvovali, sa vyskytujú aj na medzinárodných súťažiach.

Ďakujeme za rozhovor a gratulujeme k víťazstvu.

text a foto: Ivan Záleský

Pozrite si aj ďalšie fotografie z podujatia >>


Používa službu Blogger.