Vinárstvo Ostrožovič z Veľkej Tŕne je najstaršou rodinnou firmou na slovenskom Tokaji. Založili ju manželia Jaro a Jarka Ostrožovičovci v roku 1990. Po ukončení Vysoké školy zemědělské v Lednici na Morave sa Jaro vrátil domov a jeho spolužiačka z Moravy, vtedy už manželka, Jarka, išla žiť na Tokaj spolu s ním.

Začiatky podnikania neboli jednoduché. Zopár drevených súdkov v novej pivničke, ktorú vybudovali z novomanželskej pôžičky, a tri riadky vinice. Tak začali budovať značku Ostrožovič. V roku 1993 ako prví priniesli na slovenský trh reduktívne spracované tokajské odrody Furmint, Lipovinu a Muškát žltý. V roku 1997 začali medzi prvými na Slovensku používať systém riadenej fermentácie, riadenej počítačom. Reduktívne vyrobené vína z tokajských odrôd hrozna zrazu začali byť svieže, piteľné, s ovocnosťou, pripomínajúcou chuť hrozna.

Od začiatku podnikania sa snažili scelovať a kupovať rozdrobené pozemky na Tokaji a v roku 2000 začali postupne vysádzať a obnovovať staré vinohrady. V štyroch etapách výsadieb vysadili do dnešného dňa vyše 40 hektárov nových viníc. V roku 2000 vysadili na hone Vlčina svojich prvých 10 hektárov, v rokoch 2005 až 2006 vysadili ďalších 10 hektárov. V roku 2010 to bolo 9,69 hektárov a v r. 2015, po troch rokoch rekultivácie pôdy, vysadili ďalších 10,2 hektárov na jednom z najlepších honov na Tokaji - na Makovisku.

Hon Makovisko je svah, obrátený na juho-juhozápad a je ideálnym miestom pre pestovanie viniča. Nachádza sa tu aj najstaršia vinica na Tokaji, tzv. Hankov vinohrad. Pán Hanko bol silný a podnikavý človek, ktorý v štyridsiatych a päťdesiatych rokoch minulého storočia vlastnil niekoľko podnikov. V roku 1947 vysadil na Makovisku nový vinohrad. Bohužiaľ mu nebolo súdené, aby sa z neho dlho tešil. Ako triedny nepriateľ bol uväznený a za zločiny velezrady a vyzvedačstva odsúdený na 15 rokov väzenia v uránových baniach v Jáchymove.  V roku 1990 sa dožil úplnej rehabilitácie aj vrátenia svojej vinice. Na sklonku života  svoj vinohrad prenajal a nakoniec aj predal manželom Ostrožovičovcom. Z tohto kúska tokajskej zeme vyrábajú značkové víno Hankove, ako pamiatku na milého pána Hanka.

Ostrožovičovci vedia, že víno sa rodí už vo vinici. Obhospodarujú na Tokaji 58 hektárov rodivých viníc a ich vína získavajú ocenenia v celom svete. K najúspešnejším patrí ŠAMPIÓN na najvýznamnejšej vinárskej súťaži sveta VINALIES PARIS 2018, za Tokajskú výberovú esenciu ročníka 2000. Historicky prvá medaila pre túto firmu je z roku 1992, z medzinárodnej výstavy v tureckom Ugrupe, významný úspech je aj veľká zlatá medaila z Brazílie (VI. Concurso Internacional de VINHOS DO BRASIL) za Tokajský výber 5-putňový, ročníka 2004, ktorá bola zároveň jedinou takouto medailou udelenou pre EURÓPU. Svetovým úspechom možno označiť ocenenia Muškátu žltého, hrozienkový výber ročník 2013 z dielne vinára Ostrožoviča, ktorý na súťaži Terravino Mediterranean International Wine & Spirit CHALLENGE získal 3 tituly: druhé najlepšie hodnotené víno súťaže, BEST OF SLOVAKIA a víťaz kategórie. Ostrožovičovci každoročne prinášajú zlaté medaile z francúzskej súťaže vín v Paríži (Vinalies Paris), ako aj z USA (Finger Lakes International Wine Commpetition, ktorá je zároveň najväčšou charitatívnou súťažou vín na svete). Z ďalších súťaží vín na medzinárodnom poli spomeňme aj bruselskú súťaž vín Monde Selection Bruxelles, ktorá je jednou z najstarších súťaží vín na svete (od roku 1961). Úspechom je iste aj ŠAMPIÓN zo súťaže VINAGORA International Wine Competition Budapešť, kde ich kolegovia z maďarskej strany, spolu s porotcami, odborníkmi z celého sveta, ocenili reduktívne vyrobené víno Tokaj cuvée, slamové ročníka 2011.

Vo vínnom portfóliu firmy nájdete vyše päťdesiat odrodových, značkových a tokajských vín v rôznych kategóriách a prívlastkoch, od tých najsuchších, cez polosladké, až k Tokajskej výberovej esencii, ktorá obsahuje 219 g prírodného cukru na liter vína.

Vo vinárstve Ostrožovič vo Veľkej Tŕni nájdu klienti celé zázemie pre svoje cesty za vínom. Tokajský dom v osem hektárovom areáli slúži pre stretnutia, školenia aj rodinné oslavy. Päťsto metrov tokajských pivníc, vykopaných v sopečnej vyvreline, tufe, očarí tajuplnými chodbami a degustačnými miestnosťami. Umelecké diela, vytesané v stenách pivnice a firemný archív, plný vzácnou plesňou obrastených fliaš, dotvárajú historickú atmosféru.

Penzión v areáli firmy so štrnástimi izbami poskytuje štýlové ubytovanie vo vidieckom  duchu. Dostupné sú všetky výdobytky modernej doby ako WIFI, TV SAT, jacuzzi a bazén, v lete vyhrievaný slnečnými kolektormi. Poteší aj fľaša vína na izbe grátis. Klienti, ktorí vinárstvo navštívili, sa radi vracajú. Firma Ostrožovič, aj keď je na samom východe Slovenska, malá oáza na slovenskom TOKAJI, si návštevu iste zaslúži.

text a foto: vinárstvo Ostrožovič

Vizitka vinárstva:

Ostrožovič spol. s r.o.
Nižná 233, 076 82 Veľká Tŕňa
tel.: +421 56 679 33 22 | +421 908 996 042
e-mail: marketing@ostrozovic.sk
web: www.ostrozovic.sk/eshop

GPS: 48°28'1.151"N, 21°40'33.753"E