Priaznivé účinky primeranej konzumácie vína na ľudské zdravie sú dlhodobou témou. Aj u nás ste sa mohli dočítať o tom, čo pohárik vína denne spraví s vaším telom. Najnovšie prieskumy z USA dokazujú, že najmä v pokročilom veku môže primeraná konzumácia alkoholu veľmi pozitívne ovplyvniť kvalitu života.

Veková kategória 90+ je najrýchlejšie rastúcou skupinou v sociodemografickej štruktúre USA. Štúdiu o kvalite života geriatrov vykonali v Kalifornii, kde u viac ako 1600 respondentov v tomto veku skúmali rôzne aspekty ich života. Výsledky boli v niektorých otázkach viac ako prekvapivé.

Zistilo sa napríklad, že tí, čo vypili denne 2 poháre vína alebo piva na tom boli po všetkých stránkach – zdravotne aj psychicky - lepšie ako tí, čo sa alkoholu vyhýbali celkom. Ich výsledky boli dokonca lepšie ako u abstinentov, ktorí sa 2 hodiny denne venovali športu. Na prvý pohľad by sa tak mohlo zdať, že víno má na zdravie starších ľudí pozitívnejší vplyv než cvičenie.

Ďalším prekvapivým zistením tejto štúdie bolo aj paradoxné zistenie, že tí, čo mali miernu nadváhu mali lepšie výsledky než osoby s tabuľkovo primeranou hmotnosťou.

Poznámka: K štúdii sme sa pokúsili získať aj vyjadrenia slovenských odborníkov na výživu a zdravie. Bohužiaľ, bez úspechu.

text: Marcela Said




Mohlo by vás zaujímať: