ŽIVÉ VÍNA (13.5.2018) + rozhovor s organizátorom

13. mája 2018 sa v Starej tržnici v Bratislave uskutoční ďalší ročník festivalu prírodných, autentických a remeselných vín s názvom ŽIVÉ VÍNA. Z letáku k festivalu sme sa dozvedeli, že sa ho zúčastní viac ako 30 vinárov zo Slovenska, Česka a Maďarska.


Nás však lákalo zistiť viac o tomto podujatí a tak sme oslovili jeho organizátora, Dušana Škubáka, a položili mu niekoľko otázok:

- - - - - - - - - -

Prečo ste nazvali vaše podujatie "ŽIVÉ VÍNA"?

Živé vína používame ako terminus technikus pre naturálne, remeselné a autentické vína. Inšpirácia prišla od starých vinárov, ktorí takto začali označovať svoje vína po nástupe moderných technológii, ktoré presunuli výrobu vína z pivníc a sudov do výrobných hál a nerezových tankov s riadeným kvasením. Výrazne sa zmenil charakter, chuť aj vzhľad vín. Vznikla potreba pomenovať a odlíšiť tradičné vína od moderných. Symbolickým rozdielom sa stala sterilná filtrácia, ktorá odstráni z vína kvasinky a všetko "živé", a tak pre vína robené bez moderných technologických zásahov zľudovel prívlastok živé. Samozrejme to neznamená to, že ostatné vína sú mŕtve. Je to jednoducho pomenovanie žánru. Podobne je to v hudbe. To, že skladby, ktoré vznikli od renesancie po romantizmus považujeme za vážnu hudbu neznamená, že to čo tu bolo predtým a potom je hudba ľahkovážna :)

Čo má teda očakávať laik od vášho podujatia? Alebo inak, je vaše podujatie vhodné pre laikov?

Nerozlišujeme medzi laikom a odborníkom. Víno vnímame ako zdravú a chutnú potravinu, ktorá má svoje miesto v bežnom živote. Chceme, aby na náš festival chodili normálni vnímaví a zvedaví ľudia, ktorí sa na nič nehrajú a nič nepredstierajú. S dobrým vínom je to ako s dobrým filmom.
Nemusíte byť filmový kritik, aby ste vedeli oceniť jeho kvalitu. Nemusíte ho rozoberať na súčiastky a vedieť posúdiť každú jednu činnosť osobitne. Dôležitý je výsledok a celkový dojem. Film aj víno sú o emóciách a zážitku a tie si dokáže vychutnať každý.



Máte aj nejaké odporúčanie, ako postupovať pri degustovaní na vašom podujatí?

Treba byť otvorený. Náš festival je o spoznávaní vína. Zúčastní sa ho veľa zaujímavých vinárov z rôznych regiónov od Tokaja až po Južnú Moravu. Každý je osobitý a každého sa oplatí spoznať. My odporúčame našim návštevníkom, aby boli zvedaví a okrem ochutnávania sa pýtali na všetko, čo ich zaujíma. Za dobrým vínom sa spravidla skrýva aj zaujímavý príbeh.

Ktorých vinárov by ste odporúčali určite navštíviť? Alebo ktoré špeciálne vína by rozhodne návštevníci nemali vynechať?

Na festivale budú prezentované rôzne štýly a prístupy dorábania vína. Návštevníci budú môcť ochutnať vína biele, oranžové, ružové, ryšavé, červené, tiché, šumivé, vína bez pridanej síry, šliapané nohami, vyzrievané v hlinených amforách a mnohé iné. Myslím, že každý si nájde víno podľa vlastnej chuti. Na našom festivale sú všetci vinári headlineri.


Čo ešte okrem vína čaká na účastníkov podujatia?

Víno je nerozlučne spojené s jedlom. Okrem vína bude na našom festivale aj zaujímavý gastro kútik. Ako novinku pripravujeme párovanie kávy a vína. Viac sa dozviete, keď nás budete sledovať na sociálnych sieťach. Tam budeme o všetkom postupne informovať. Po festivale vylosujeme jedného účastníka, ktorý od nás dostane unikátnu sadu 49 remeselných vín.

A čo musí návštevník urobiť, aby sa dostal na ŽIVÉ VÍNA?

Najjednoduchší spôsob je navštíviť našu stránku, kúpiť si lístok a 13.5. prísť do bratislavskej Starej Tržnice. Alebo treba počúvať FM rádio, kde môžete lístky pri troche šťastia vyhrať.



- - - - - - - - - -


Termín: 13. mája 2018, od 14:00 do 21:00 hod.
Miesto: Stará tržnica, Námestie SNP 25, 81101 Bratislava
Vstupné: 26€ - v predpredaji, 35€ - na mieste (v cene: pohárik, katalóg, náramok a hlasovací lístok)


text: Ivan Záleský
foto: Boris Németh


ŽIVÉ VÍNA (13.5.2018) + rozhovor s organizátorom ŽIVÉ VÍNA (13.5.2018) + rozhovor s organizátorom Reviewed by kamzavinom on 23:12 Rating: 5
(c) Kamzavinom.sk - kam sa vybrať ochutnávať alebo len tak popíjať dobré víno. Používa službu Blogger.