Vývrtka je pre väčšinu z nás praktickou pomôckou, ktorú väčšina za nás ocení najmä vtedy, keď ju nemá. Iste, po internete koluje viacero návodov, ako vínko otvoriť aj bez vývrtky, no priznajme si, že s týmto pomocníkom je to podstatne jednoduchšie než s topánkou či šabľou.


V našich domácnostiach sa obvykle vyskytuje vývrtka typu A alebo B alebo C... Podľa toho, ako sme šikovní a čo nám padlo skôr do ruky v supermarkete. Keď je túžba po poháriku neodvratná, poslúžia všetky rovnako. No priznajme si, že ... zvlášť s jedným z nich je to obvykle boj, pri ktorom spomíname a na pomoc voláme všetkých svätých.


Vývrtky sú však aj veľmi obľúbeným zberateľským artiklom. Je až neuveriteľné, koľko podivuhodných  tvarov sa dá nájsť a v čom všetko dokázali dizajnéri nájsť vývrtku. Niektoré zberateľské kúsky sú skutočným unikátom. My sme pre vás vybrali 15 príkladov – viac aj menej serióznych.


Tieto figúrky muža a ženy pochádzajú z dielne talianskeho dizajnéra Alessandra Mendiniho. Jeho meno by ste si mali zapamätať, ešte sa v našom výbere objaví. Konkrétne tieto vývrtky si môžete kúpiť za cca 50 EUR... Každú.



Rybička britskej značky Hahn už žiaľ nie je v ponuke. Jej cena sa pohybovala okolo 40 EUR a ak budete mať šťastie, zoženiete ju niekde na eBayi.



Toto je naozaj vydarený dizajnový kúsok. Žralokovi kladivárovi sa dá vytknúť jediná vec. Patrí do kategórie C a preto otvoriť vínko s ním bude naozaj oriešok. Ale vyzerá naozaj štýlovo. To sa musí uznať...



Ale tento kúsok na druhej strane... Hmmm... No, ako žartovný darček – možno.



Na tomto otvárači na víno – o vývrtke sa z pochopiteľných dôvodov nedá hovoriť – je najzaujímavejšie jeho meno. Volá sa „Ah so“ a dokonale vyjadruje reakcie okolia, kedy prvá veta znie takmer bez výnimky vždy „Ahaaa... Tak takto to teda funguje!“ Stojí cca 17 EUR.



Aj tento rozkošný papagáj pochádza od už vyššie spomínaného Alessandra Mendiniho. Je to vývrtka z roku 2003 a dá sa kúpiť za cca 45 EUR.



Inšpiráciou pre túto vývrtku bola slávna socha cikajúceho chlapčeka z Bruselu. Dá sa kúpiť na internete za cca 40 EUR.



Hoci cikajúceho chlapca do svojej zbierky vývrtiek zoženiete, s týmto strieborným boxerom sa vám to pravdepodobne nepodarí. Je beznádejne vypredaný...



Rovnako ako strieborné konské hlavy.



Možno by útechou mohla byť vývrtka v podobe tohto nazúreného Škóta plieskajúceho bičom. Tú na webe zoženiete za cca 60 EUR.



Dobrá správa je tu aj pre tých, ktorí predsa len dávajú prednosť zvieracím motívom. Tento nazúrený papagáj ešte vždy hľadá svojho majiteľa a dá sa na internete kúpiť tiež za cenu cca 50 EUR.



Ak dávate prednosť trochu temnejším témam, je ako pre vás stvorený vývrtka v tvare kostlivca. Tá sa dá zohnať za necelých 17 EUR.



Toto je naozaj vzácny zberateľský kúsok. Pochádza z roku 1920. Vývrtka zn. ZIG ZAG je unikátnym francúzskym patentom. Zodpovedá tomu aj cena, ktorá sa na aukciách pohybuje cca od 40 do 85 EUR.



To však nie je nič proti najdrahšiemu kúsku v našom výbere. Vývrtiek Jester existuje len 999 na svete a ich cena ďaleko prekračuje cenu bežne otváraných a konzumovaných vín. Takýto kúsok by ste si do kuchyne – alebo radšej do trezoru – mohli zaobstarať za cca 1300 EUR.



Berte vec s humorom. Otváranie vína nevynímajúc... Keď už bola v úplnom úvode reč o topánkach, čo by ste povedali napríklad na takúto vývrtku?


text: Marcela Hlavatá




Mohlo by vás zaujímať: