Vianoce sú úspešne za nami. A ešte skôr než sa naše žalúdky spamätajú z útoku vyprážaných kaprov, koláčov, kačiek, klobás, kapustníc a iných lahôdok nielen od písmena K ale aj iných, pripravuje kalendár ďalší útok. Silvestrovská veselica sa nesie v duchu chlebíčkov, kanapiek a drobných pochutín... A ešte o niečo viac než počas Vianoc tiež alkoholu.

Veríme, že ako milovníci vína, máte vo výbere toho, čo na silvestrovskej zábave popíjať jasno. Či sa rozhodnete pre biele alebo červené, necháme v tomto prípade na vás. Dnes si chceme v krátkosti pohovoriť o tom, čo nastane vo chvíli, keď hodiny odbijú polnoc.

Samozrejme – spustí sa mohutný ohňostroj a hodíte sa okolo krku tomu, čo bude stáť najbližšie po vašom boku. Zaželáte si všetko najlepšie, vybozkávate sa. Romantika od prvej minúty. A... Pripijete si! A práve tento novoročný prípitok je dnes našou hlavnou témou.

Prečo patrí k prípitku Champagne?

Už od nepamäti vítame nový rok za zvuku strieľajúcich zátok a pripíjame si bublinkami. Zvuk búchajúcich zátok jednoducho k silvestrovskej noci patrí tak, ako tóny Tichej noci k Vianociam. A hoci sú novoročné oslavy veľmi novodobou záležitosťou, tak Champagne a oslavy k sebe patria už po stáročia. Bolo tomu dokonca oveľa skôr než sa do vína dostali povestné perličky bubliniek...

Vďačíme za to franskému kráľovi Chlodovikovi I. z kráľovského rodu Merovejcov. Za každou veľkou udalosťou v dejinách však treba hľadať ženu. Nie inak tomu bolo aj v tomto prípade. Chlodovik sľúbil svojej veľmi pobožnej manželke Klotilde, že ak sa bude za neho modliť a on ubráni krajinu pred nepriateľom, stane sa nielen prvým kráľom rodiaceho sa Francúzska, ale príjme aj kresťanskú vieru. A práve to to sa stalo v roku 496 v Remeši.

Toto mestečko v oblasti Champagne sa stalo na celé stáročia miestom korunovácií francúzskych kráľov. A keďže takúto udalosť je potrebné poriadne osláviť, pripíjalo sa vždy tým najlepším čo miestne vínne pivnice ponúkali. Postupom času sa do vína dostali aj bublinky a spolu s národným marketingom, statusom francúzskej noblesy a elegancie, sa zo šampanského stal celosvetový fenomén a synonymum osláv takmer každého druhu.

Dôležité je nielen čo, ale aj ako... Alebo 3 najväčšie omyly o bublinkách

Prvým a najčastejším omylom je samotný výber vína. To, že sekty, ktoré dostanete bežne v supermarketoch nie sú šampanským, asi nie je treba príliš rozpitvávať. To ozajstné šampanské je len zo spomínanej oblasti Champagne.

Druhým bežným omylom však je, že tie pravé bublinky si našinec nemôže dovoliť. Iste, pokiaľ porovnávame cenu v novoročnej špičke, kedy reťazce svojou politikou stlačia cenu tých najlacnejších aj pod 3 eurá, potom je cena pravého šampanského astronomická. Nie však taká, aby ste si raz do roka nemohli dopriať chuť toho pravého. Kedy inokedy, ak nie teraz. Skúste v tomto roku povedať nie lacným náhradám a uprednostniť kvalitu. Možno vás to prekvapí, no víno, ktoré sa môže bez hanby označiť za šampanské v pravom slova zmysle kúpite už okolo 30 EUR.

Tretím a jedným z najväčších omylov je výber pohárov, do ktorých bublinky nalievame. „Slováci si myslia, že šampanské patrí do vysokých pohárov, ktoré oznáme aj ako "flauty". Je to kvôli reklame na nemenované šumivé víno, čo nás už roky v tomto období bombarduje,“ - hovorí na margo výberu pohárov Michal Mosný zo spoločnosti Gastroglass Slovakia. „V pohároch tohto typu, ako keby ste stratili čuch,“ - dodáva. Vysoké poháre, ktoré väčšina Slovákov na novoročné či iné prípitky používa, sú možno efektné, bublinky v nich môžete vidieť, no jeden z najdôležitejších zmyslov celkom otupíte. Podľa odborníkov z Gastroglass-u sú oveľa vhodnejšie bucľatejšie poháre, kde má vôňa šancu sa rozvinúť.

Foto: Intenzita vône v závislosti od výberu pohára 


Takže tento rok vyskúšajte v rámci novoročného prípitku malý experiment. Vysoké štíhle poháre nechajte v skrini, a ak nemáte k dispozícii originálne poháre na šampanské, tak si bublinky ulejte radšej do pohára na biele víno.

A tu sú tipy na správne poháre na šumivé vína od firmy Gastroglass Slovakia:

https://gastroglass.sk/produkt/atelier-pohar-na-sampanske-prosecco/ https://gastroglass.sk/produkt/bravo-220ml-pohar-na-sekt/


Čo ste o bublinkách (pravdepodobne) nevedeli 

  • Perlivé víno a Champagne sa spája s rôznymi typmi osláv. No tou najtradičnejšou je práve vítanie nového roka. V čase okolo Vianoc a Nového roka sa predá až 25% z ročného predaja bublinkatých vín.
  • Oslavy príchodu nového roka sú novodobým výmyslom. Až do 19. storočia sa Nový rok vôbec neoslavoval.
  • Hoci pravé Champagne je víno francúzske, pochádzajúce z rovnomennej oblasti, technológia jeho výroby pochádza z Veľkej Británie.
  • Najslávnejšou značkou šampanského je síce Dom Pérignon, no tento pán šampanské nevynašiel, ako sa mnohí chybne domnievajú. Dom Pérignon bol v 7. storočí hlavným "sklepmajstrom" v kláštore v Hauvillers. Významnou mierou prispel k vylepšeniu výroby šampanského, keď ako prvý začal používať korkové zátky a navyše vytvoril systém ich zabezpečenia, ktorý zabraňoval natlakovaným fľašiam vystreliť zátku skôr, než to bolo želané. Okrem toho do histórie vinárstva prispel tiež objavom, ako z červených hrozien vyrobiť víno bielej farby.
  • Najdrahšia fľaša šampanského na svete je ocenená na takmer 1,75 miliónov EUR. Je to Goût de Diamants – Chuť diamantov. Výnimočné nie je len víno, ale aj fľaša cínovej farby z dielne legendárneho Alexandra Amossu, ktorá je bohato vykladaná Swarovského kryštálmi.