18. októbra 2017 sme prijali pozvanie do reštaurácia HOUDINI na ich už pravidelné podujatie s názvom GURMÁNSKE VARIÁCIE. Ako sme už písali v našom predchádzajúcom článku, ide o podujatie zamerané na párovanie jedla a vína. A tentoraz bolo degustačné menu šéfkuchára Michala Škrabáka párované s vínami od vinárstva NICHTA.

Ako "welcome drink" sme si mohli zvoliť šumivé víno - biele alebo ružové (Sparkling Cabernet Sauvignon rosé, 2016 alebo Sparkling Sauvignon, 2015). Zvolili sme bielu variantu a bola to dobrá, príjemne šťavnatá voľba na naštartovanie našich chuťových pohárikov. Potom už nasledovali jednotlivé chody a k nim napárované vína:

  1. Kuracia paštéta, kakaový čips, listový šalát, brusnicová omáčka
    Tramín červený, D.S.C., 2016, polosuché, edícia Fusion
    Devín, d.s.c., 2015, polosladké, edícia Nichta
     
  2. Hubové ragú, kravský zrejúci syr, vínové želé
    Veltlínske zelené, D.S.C., 2016, suché, edícia Nichta
    Feteasca regala, D.S.C., 2016, suché, edícia Terroir
     
  3. Ravioly plnené pečenou tekvicou, kešu oriešky, rukola
    Chardonnay barik, D.S.C., 2015, suché, edícia Circum
     
  4. Pečený zubáč, karfiol marinovaný v šafráne, líčka zo zubáča, cvikla
    Rizling rýnsky, D.S.C., 2016, suché, edícia Nichta
    Rizling rýnsky, D.S.C., 2015, suché, edícia Nichta
     
  5. Kačacie prsia, kapustové pyré, piroha plnená kačacou pečienkou
    Alibernet, D.S.C., 2015, suché, edícia Nichta
    Dunaj, D.S.C., 2015, suché, edícia Nichta
     
  6. Mrkovo-makový koláčik, melasa, filety pomaranča, mrkvová julienne
    Cabernet sauvignon rosé, D.S.C., 2016, polosuché, edícia Circum

Po absolvovaní týchto gurmánskych variácií sme museli konštatovať, že párovanie jedál a vín sa šéfkuchárovi a vinárovi veľmi vydarilo. Zaujímavou bola napríklad kombinácia pečeného zubáča s Rizlingami, ktoré sme mali možnosť okoštovať v dvoch ročníkových prevedeniach. Pri ich ochutnávaní sa do debaty o slovenskom terroir, a o vhodnosti pestovania odrody Rizling rýnsky na ňom, zapojil aj účastník degustácie - profesor Ivan Kraus (známy geológ spolupracujúci s vinármi), ktorý túto tézu len potvrdil.


Vynikajúce bolo aj spojenie raviol s barikovým Chardonnay, ktorého extraktívna chuť s vanilkovými tónmi a jemne korenistou kyselinkou príjemne ladili s cestovinou a jej tekvicovou náplňou.

Celkovo hodnotíme akciu ako veľmi príjemnú a odporúčame ju nielen gurmánskym znalcom, ale aj laikom, ktorí chcú preniknúť do tajov párovania vína a jedla.

Fotogaléria z podujatia >>

--------------------------------------
text a foto: Ivan Záleský