Degustácia vína nie je veda, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Stačí postupovať podľa určitých krokov, osvojiť si niekoľko výrazov a budete schopný rozprávať o víne sebavedome.

Správne držanie pohára

V prvom rade je pri ochutnávaní vína potreba naučiť sa správne držať pohár. Určite ste si všimli, že mnohí držia vínový pohár za jeho stopku, alebo dokonca len za pätu. Robia tak preto, aby nezanechali otlačky prstov na stene pohára. Druhým, a nie menej dôležitým dôvodom je, aby sa víno teplom rúk nezohrialo.

Skúste si viac krát uchopiť stopku pohára medzi palec a ukazovák a ostatné prsty položiť na pätu pohára, alebo pod ňu. Netreba panikáriť, ak uvidíte napríklad someliera držať pohár trochu inak, každý považuje za prirodzený iný spôsob.

Na trhu môžete nájsť aj vínové poháre bez stopky, ktoré sú pre ľahšiu manipuláciu určené na neformálne podujatia.

[foto: pexels.com]

Prvý krok degustácie vína sa deje bez jeho ochutnávania. Takže pred tým, než vínom vôbec zatočíte a privoniate k nemu, predtým než ho ochutnáte, pozrite sa na naň. Trochu nakloňte pohár, najvhodnejšie oproti bielemu podkladu a skúmajte.

Vlastnosti vína, ktoré skúmame zrakom:

Perlenie

Perlenie je dôležité u šumivých aj tichých vín. Bublinky, teda oxid uhličitý vzniká vo víne kvasením a pri výrobe tichých vín uniká von z nádoby, v ktorej prebieha fermentácia. Čiže perlenie v tichom víne indikuje, že oxid uhličitý v ňom vznikol kvasením po uzatvorení fľaše. Tento jav môže nastať ak bolo víno skladované v teple, má zvyškový cukor (je sladšie) alebo má nízky obsah síry. Všetky tieto faktory znižujú konzervačné vlastnosti vína, víno sa opäť "rozkvasí". Tento jav sa označuje ako sekundárna fermentácia a pri tichých vínach je chápaný ako choroba vína.

Do šumivých vín samozrejme bublinky patria, preto hodnotíme ich intenzitu, ktorá napovie viac o procese výroby. Ak bolo víno len dosýtené oxidom uhličitým (systém podobný sóda streamu), bublinky vyprchajú z pohára rýchlo. Naopak, ak bolo víno vyrobené tradičnou metódou kvasením vo fľaši (napr. Champagne), bublinky sú jemnejšie a vydržia v pohári veľmi dlho.

Farba vína

Víno podľa farby delíme primárne na biele, ružové, červené a oranžové. Víno má rôzne odtiene a intenzitu jednotlivých farieb.

Ak má hrozno, z ktorého bolo víno vyrobené vyšší obsah farbív, víno bude mať hlbší (tmavší) odtieň. Vyšší obsah kyselín v hrozne má zasa na svedomí svetlejší odtieň farby vína.

Farbu významne ovplyvňuje aj dĺžka a teplota tzv. macerácie hrozna (nakvášania pomletého hrozna). Čím dlhšia macerácia a vyššia teplota, tým je víno tmavšej a hlbšej farby. Taktiež technologický postup ako zrenie vína v sude alebo sírenie určujú intenzitu farby vína. Ak sa víno "školilo" v sude, bude mať hlbšiu (tmavšiu) farbu oproti vínu z nerezového tanku. No a víno s vyšším obsahom síry má svetlejší odtieň.

Jedným z hlavných indikátorov podľa ktorých vieme určiť vek vína je práve farba. Biele vína časom nadobúdajú tmavšiu farbu, červené naopak starnutím farbu strácajú.

[foto: grapecollective.com]

Čírosť

Po zhodnotení farby sa opäť pozorne zadívajte na pohár. Zdá sa vám víno kalné, mdlé, matné? Ak áno, niečo nie je s vínom v poriadku. Zdravé víno je priezračné a číre. (Výnimku však tvoria naturálne (prírodné, živé) vína, ktoré sú zámerne nafľašované s jemnými kalmi. Tieto vína obsahujú minimum oxidu siričitého a jemné kvasničné kaly im zabezpečujú stabilitu pred oxidáciou.)

Usadenina

Zakrúžte pohárom a pozorujte, či náhodou niečo vo víne nepláva. Drobné kryštáliky sú tzv. vínny kameň, ktorý sa nepovažuje za vadu vína. Vo víne vypadne chladom, alebo časom spolu s farbivom a trieslovinami.

Meniskus

Toto cudzie slovíčko pomenúva okraj farby vína. Ak pohár trochu nakloníme, môžeme vidieť že pri stenách pohára je farba menej intenzívna ako v strede pohára. Mladé vína majú meniskus veľmi nepatrný, no vekom sa tento prechod farby zväčšuje a naberá tehlový až jantárovo-hnedý odtieň.

Viskozita

Zrozumiteľnejšie povedané "slzy" vína, ktoré sa tvoria na stenách pohára, keď ním zakrúžime. Nie sú záväzne indikátorom kvality, no dokážu povedať veľa o vlastnostiach vína v pohári. Víno s vyšším obsahom alkoholu, s vyšším zvyškovým cukrom a s vyšším extraktom vytvorí viditeľnejšie slzy na stene pohára, ktoré budú stekať pomalšie.

Už veríte, že len očami sa dá toho o víne dozvedieť mnoho?


text: Beáta Karasová




Mohlo by vás zaujímať: