Rieka Dunaj ako motív pre vinárstvo? 

Na etiketách vín z ročníka 2017 figuruje rieka Dunaj a mnoho ľudí sa nás pýta, prečo práve rieka Dunaj. Hľadali sme totiž etiketu ktorá najlepšie vystihuje našu filozofiu, naše vína a celkovo naše vinárstvo.

"Sme malé rodinné vinárstvo, ktoré bolo založené v roku 2013. Našim cieľom je šíriť kvalitné víno, vypestované na Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti, pre širokú verejnosť. Podunajská nížina je priamo stvorená na pestovanie viniča, je najteplejšou oblasťou Slovenska so suchým podnebím a miernymi zimami. V tomto, pre hrozno ideálnom mieste, bolo vybudované naše vinárstvo v Hone Szentlászló, kde naši predkovia stáročia pestovali vinič a vyrábali kvalitné vína. Celý hon je skôr kotlina s juhozápadným a juhovýchodným sklonom do 10 stupňov. Z vrchu kotliny vidieť 10 kilometrový tok Dunaja, ktorý so svojou mikroklímou , kde severozápadné vetry narážajú na vrchy hôr Gerecse, vytvára pre naše vinohrady s ílovitými pôdami jedinečný teroir." - hovorí majiteľ vinárstva - pán Ing. Bóna Bertalan.

Okolo vinárskeho domu sa rozprestierajú naše vinice v rozlohe 3 hektárov. Z bielych odrôd pestujeme Veltlínske zelené, Rizling vlašský, Rizling rýnsky a Muscat Golden. Z modrých odrôd máme Merlot a Cabernet Franc. Zvolili sme si vinohradníctvo ako náplň nášho života. Nájdete nás už od jari vo vinohradoch, kde sa starostlivo venujeme ošetrovaniu a pozorovaniu rastu viniča. Po oberačke nasleduje proces výroby vína a končí sa predajom.

Naša filozofia je pomocou technológií a prírodných zdatností tohto regiónu vytvoriť najlepšie možné vína. Odbornými garantmi sú pani Katarína Torottő a Miklós Jobbágy. Miklóš študoval  na odbornej vysokej  škole špecializovanej na vinárstvo v Klosterneuburgu v Rakúsku a v súčastnosti pracuje ako odborný konzultant pre Bóna Winery.  Čo sa týka technológií, naše vína dozrievajú aj v dubových sudoch, aj v nerezových nádobách, kde ich oproti dubovým necháme dlhšie na kvasniciach (batonage), aby dostali unikátnu chuť. Vďaka dubu vína získavajú bohatšiu, zložitejšiu a zaujímavejšiu textúru, kým na druhej strane batonage pridáva mohutnosť a predĺži zrecí potenciál vín. Pri červených vínach nám dubové sudy umožňujú jemnú oxidáciu a znižujú trpkosť vína.   Dubové sudy prinášajú do našich vín vanilkovú arómu, čajové a tabakové prívlastky. Pre nás je extra dôležité spontánne kvasenie a hlavne vynechanie síry, vďaka tomu naše vína neobsahujú siričitany.

Existuje celá škála strategických rozhodnutí pri výrobe vína, a vďaka prínosu vinárskych vedomostí, z hrozna ako suroviny je možné vytvoriť produkt, o ktorom môžeme filozofovať, rozprávať sa a užívať si ho. Rovnako ako umelecké dielo, či už hudbu, maľovanie alebo dokonca jedlo. Ako neexistujú dva rovnaké roky, tak ani dva rovnaké dúšky vína. Jediná konštanta vo výrobe vína je samotná zmena.

Najstaršie vína sú z roku 2015. V roku 2018 zavedieme na trh najnovší ročník vín už s novým logom a s novými etiketami. Za hlavný motív novej etikety sme si zvolili práve Dunaj, lebo kvôli rieke Dunaj sú naše vína unikátne a jedinečné. Pri tvorbe etikety hlavný dôraz dostali jednoduchosť a čistota.

Cabernet sauvignon (2015), Frankovka modrá (2015) a Pinot noir (2016) sú naše červené vína, z ktorých Frankovka modrá sa môže pýšiť zlatou medailou zo súťaže Danube Wine 2017.

Frankovka modrá rosé 2016 a Pinot noir rosé 2015 sú zase naše ružové vína. V ponuke okrem iného nájdete aj ďalšie vína ako Devín 2016, Cuvee 3+ 2015, Sauvignon blanc 2016, Rizling rýnsky z roku 2015 a 2016, Rizling vlašský z roku 2015 a 2016.

Vo vinárni plánujeme rôzne tematické degustácie pre skupiny, firmy a pre každého, kto si rád vychutná  kvalitné víno. Fajnšmejkeri majú možnosť zdegustovať naše vína na rôznych vínnych večierkoch. Taktiež ponúkame degustáciu vín s prehliadkou vinárstva, počas ktorej budete môcť priamo diskutovať s našim vinárom o všetkých možných aspektoch vínneho moku. Klienti majú možnosť vybrať si z rôznych degustačných balíčkov, a tak si môžu užiť príjemné chvíle v spoločnosti vína a doplniť kulinárskym pôžitkom. Po ukončení ochutnávky klienti absolvujú sľúbenú  prehliadku vinárstva.


text a foto: BÓNA Winery



Vizitka vinárstva:

Bóna Winery
Súpisné číslo 1660, 946 34 Bátorové Kosihy
GPS: 47°49'54.34628, 18°23'18.64298

E-mail: info@bonawinery.sk
Tel.: 0908 476 806
Web: http://bonawinery.sk/