Kam na Festival svetových vín (rozhovor s organizátorom)

Na e-mailovú adresu nášho portálu nám pravidelne chodia informácie od organizátorov vinárskych podujatí. Nedávno prišiel aj e-mail s upútavkou na Festival svetových vín, v ktorom bola uvedená len informácia o termíne a stručný popis akcie. Odpísal som im, či by nám nemohli zaslať aj nejaké fotografie z predchádzajúcich ročníkov. Poslali. Pri ich prezeraní som si ale uvedomil, že nejde len o ďalšiu „bežnú“ ochutnávku. Preto som sa rozhodol, že získam o tomto podujatí viac informácií, než uvádza jeho tlačová správa. Aj preto, lebo o festivale sme ešte článok nepísali :-).

A tak som sa stretol priamo s jeho organizátorom a spravil s ním rozhovor. S Ivanom Lackom, ktorý sa venuje vínu a jeho predaju už niekoľko rokov. Ktorý je aj majiteľom distribučnej spoločnosti s vínami (ILt spol. s r. o.) a tiež vlastníkom vínnej značky „1961“. Ktorý má akreditáciu someliéra a je zároveň „sudcom vína“ v Európskom Vinárskom Rytierskom Stave, ktorý propaguje vínnu kultúru.



Ako ste sa dostali k vínam?

Tak, že mám rád víno :-). Nemám síce predkov vinárov, ale mám medzi nimi veľa kamarátov. No a raz som bol v Izraeli, kvôli inej robote, a tak som si zamiloval izraelské vína, že som si povedal, že kúpim paletu. Bolo to pred deviatimi rokmi. Nakoniec to boli dve palety, 1200 fliaš. Moji kamaráti, vinári v Pezinku, v Tokaji, mi vtedy hovorili, že som „blbej“ :-). Kto by pil víno z Izraela na Slovensku? Nikto ho nepozná, a keď videli cenu, tak si hovorili, že ešte blbší :-). Takže pred deviatimi rokmi sme doviezli 1200 fliaš vína a minulý rok sme predali asi 25.000 fliaš. Len izraelského vína. A keďže ľudia mali o tieto vína záujem a chceli aj iné vína, tak sme ich začali dovážať aj z Francúzska, Argentíny, Čile, Nového Zélandu, Talianska a Nemecka. Takto sme sa vyprofilovali na svetové vína, a myslím, že sme síce malá, ale šikovná firma.

Tie izraelské vína boli teda len náhoda?

Povedzme, že ťažká náhoda. Sedeli sme s kamarátmi v Izraeli v takom veľkom paneláku, okolo nás lietali lietadlá a my sme jedli výborný steak a pili vynikajúce vína. A tak to vzniklo. Izrael je špičková, krásna krajina. Milujú jesť a piť. Majú podľa mňa najlepšiu kuchyňu na svete, a z môjho pohľadu aj vína. A pomaly sa dostávajú, čo sa týka kvality (nie kvantity), do prvej desiatky najlepšie hodnotených vín, napr. podľa Decanteru.

Bavíme sa najmä o červených vínach?

Áno, Izrael je známy najmä špičkovými červenými vínami. Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot, a majú aj vlastnú odrodu Argaman, ktorá je tiež fantastická.


Poďme ale k festivalu. Organizujete už 8. ročník. Ako vznikla jeho idea?

Idea bola poďakovať našim zákazníkom a ukázať novým ľuďom, aké máme vína. S festivalom sme začínali v hoteli Devín, a aj pokračovali. Všeobecne naň príde vystavovať cca 12 zahraničných výrobcov.Všetci žiaľ nemôžu, lebo tí menší musia v tomto čase oberať hrozno. Ale prídu významní. Získali sme totiž veľmi zaujímavé značky. Jedna sa volá Luis Latour z Burgundska, potom Henri Bourgeois zo Sancerre, to je najlepší  výrobca Sauvignon blanc-ov vo Francúzsku. Ďalej z Argentíny príde Escorihuela (najstaršie vinárstvo v Mendoze), Casa Silva z Čile (najstaršie vinárstvo v Čile), Jose Maria Fonseca (najstaršie vinárstvo v Portugalsku).
(pozn. - zoznam prezentovaných vinárstiev nájdete na konci článku)

A aké boli začiatky?

Začiatky boli jednoducho geniálne :-). Na začiatku bol jeden papier formátu A4, na ktorý som nakreslil, kde budú mať na festivale stolík Izraelci, kde budú Francúzi, kde Taliani, kde Argentína... Každý mal nakreslený svoj „chlievik“ s poznámkou, že za stolom bude nalievať víno priamo vinár zo zahraničia alebo slečna od nás. Ďalej sme dokreslili, kde bude ľad a „oplachovátka“, stoly na chlebíky a jeden veľký vstupný stôl s pohármi na víno. Teraz už máme manuál na 30-tich stranách, ale výsledok je taký istý :-). Myslím si, že zorganizovať takýto festival nie je až také ťažké. Teda, keď máte dobré vína, dobrých zákazníkov a dobrý priestor. Aj počasie nám doteraz vychádzalo, len raz za osem rokov pršalo, takže sa mohlo piť víno aj na terase. V každom prípade, minulý rok sme mali nejakých 320 ľudí a vypilo sa asi 700 fliaš. Mali sme tam aj vína za 200 eur, alebo za 50 či 80 eur. A každý si dal toľko vína, koľko chcel, resp., koľko vládal :-).


Kto chodí na váš festival?

Je to rôznorodé. Ale prevažne ľudia, ktorí vínu rozumejú– rytieri vína, someliéri, znalci vína. Ale chodia aj mladší, ktorí chcú spoznať zahraničné vína. Napr. skupinky mladých žien, ktorým chutí, aj podľa mňa, jedno z najlepších ružových vín na svete – Whispering Angel. Nebudú teda len tie ťažšie červené vína, ale aj ľahšie vína a, samozrejme, aj sekty. Musím však priznať, že mladých degustátorov nebýva na našom festivale zatiaľ veľa, ale chceme prilákať aj „mladú krv“, aby spoznali dobré vína a vedeli tak porovnávať kvalitu.

Festival bude vo štvrtok. Prečo ho robíte cez týždeň?

Lebo tí, čo pijú naše vína, sú cez víkend buď na jachtách, alebo na chalupách :-). A aj someliéri chodia na víkend preč.


Dajú sa ochutnávané vína na festivale aj zakúpiť?

Nie, predaj na festivale nerobíme, ľudia si prídu tie vína len ochutnať. Je to degustačno-umelecký festival. Ľudia si tam prídu oddýchnuť a zabaviť sa. Celkovo je pre nás tento festival nezisková záležitosť. Máme priestor ukázať, že existujeme, ale je to nezisková, no príjemná aktivita.

Na predchádzajúcich ročníkoch festivalu sa prezentovali aj umelci. Prečo ste sa rozhodli spájať festival s umením?

Začali sme s tým pred štyrmi rokmi. Jednoducho sa mi páči spájať víno a umenie. Niekto chodí na ryby, ja spájam víno s umením. Je to aj o tom, že každá umelkyňa/umelec si pre účely festivalu vytvorí vlastnú etiketu na „svoje“ víno. Dovezieme dobré víno bez etikety a potom naň dáme jej/jeho etiketu. A na tomto 8. ročníku bude vystavovať svoje obrazy July Haluzová, ktorá aj víno so svojou etiketou na festivale pokrstí. Tým vínom bude Soave Classico z Talianska.


July Haluzová je výtvarná umelkyňa, akademická maliarka. Narodila sa v Uhorskom Hradišti, žije a pracuje v Bratislave. Vyštudovala Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave, navštevovala vyššiu odbornú školu odevného návrhárstva v Prahe a strednú umeleckopriemyselnú školu v Uhorskom Hradišti. Pobyty a workshopy absolvovala v Srbsku a Rakúsku, vystavovala na Slovensku, v Česku, Izraeli i v USA. Maľovanie jej učarovalo  už odmalička, keď bola dieťa, rodičia jej dovolili kresliť si po stenách vo svojej izbe. Tam sa zrejme rozvinula vášeň pre veľké plátna. Keď sa mala rozhodnúť medzi umeleckou kariérou a farmáciou, nakoniec zvíťazilo výtvarné umenie. Prešla si rôznymi obdobiami tvorby. Na strednej škole navštevovala lekcie módneho návrhárstva. Venovala sa tam divadelnej a voľnej tvorbe. Začínala módou, potom prešla na sochárstvo a skončila pri maľbe. Tvrdí o sebe, že nie je veľmi tímový hráč. Najväčšou inšpiráciou pri maľovaní sú pre ňu prechádzky po lese, inšpiratívne veci zo života, cesty po svete. Maľuje to, čo niečo zobrazuje. Abstraktné veci ju až tak nelákajú. Vytvára maľby v štýle koláže, kombinuje ich s rôznymi prvkami z reality a na obraze ich potom spája do jedného celku. Jej obrazy sú veľmi príjemné, pozitívne a plné energie. Aj keď jej rakovina lymfatických uzlín na určitý čas skrížila cestu, nevzdala sa, tvorila ďalej a jej obrovský tvorivý potenciál vyzdvihol aj známy slovenský galerista Pavol Susa. Jej prvá výstava bola veľkolepá, konala sa v Grand Hoteli Kempinski na Štrbskom Plese.  


No a otázka záver: prečo by ste odporúčali prísť fanúšikovi vína na váš festival?

Prečo? Lebo ak mu chutia vína, tak tam nájde tie najlepšie. Na náš festival sa oplatí prísť každému, kto má v sebe vínnu kultúru.



(29.9.2016)
-----------------------------
text: Ivan Záleský
foto: archív ILt




VIZITKA FESTIVALU:


Názov: Festival svetových vín
Termín: 27. október 2016 – od 16:00 do 19:30 hod.
Miesto: Hotel Devín, Bratislava
Vstupné: 19,- €/osoba.
Predaj je spustený na ticketportal, na stránke ILt (link), ale bude možné zakúpiť vstupenky aj na mieste. Každá vstupenka bude zaradená do tomboly, do ktorej prispeje svojím vínom každý zúčastnený vinár.

Prezentované vinárstva:

Izrael
Golan Heights Winery
Barkan
Seagal

Francúzsko
Luis Latour – Burgundy
Henri Bourgeois – Sanccere
Cattier - Champagne
Chateau Crosx Mountonm
Lupoe Cholet – Burgundy
Chateau D Eslans (Whispering Angel)
Gonet Medevil - Bordeaux
Cognac - PINEAU AUPIT

Taliansko
San Venanzio Prosecco
Monte Tondo - Veneto
Pasquale Pelissero - Piemont
Oliver
Accienda Barissel

Čile
Casa Silva

Portugalsko
Jose Maria Fonseca
Summaroca
FINCA BACARA – Monatrel

Alsasko
Pfaff

Rakúsko
Weingut R&A Pfaffl GmbH & Co KG   

Argentína
Escorihuela Gason Mendoza
Puerto Ancona

Kam na Festival svetových vín (rozhovor s organizátorom) Kam na Festival svetových vín (rozhovor s organizátorom) Reviewed by kamzavinom on 15:22 Rating: 5
(c) Kamzavinom.sk - kam sa vybrať ochutnávať alebo len tak popíjať dobré víno. Používa službu Blogger.